Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Καταψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου το άρθρο 2 για τις τράπεζες – Οριακά πέρασε το πολυνομοσχέδιο – Οργή Βενιζέλου - Διεγράφη ο Νικήτας Κακλαμάνης

- Οριακά και με ηχηρές διαφοροποιήσεις πέρασε το πολυνομοσχέδιο 
- 152 ΝΑΙ στο άρθρο 1 για το γάλα, 151 ΝΑΙ στο άρθρο 2 για τις τράπεζες
- Οργή στο ΠΑΣΟΚ για το όχι Παπανδρέου στο άρθρο για τις τράπεζες
- Διέγραψε τον Νικήτα Κακλαμάνη ο Αντώνης Σαμαράς
- Ναι ψήφισαν Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μιχάλης Κασσής
- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει αλλά επέστρεψε στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία 
- Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Πρεδρείου της Βουλής θα συζητηθεί αύριο
- Ποιές αλλαγές για το γάλα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης παρά το "όχι" της τρόικας

Με τον Νικήτα Κακλαμάνη να διαφοροποιείται από τη "γραμμή" της Νέας Δημοκρατίας και να ψηφίζει παρών στο άρθρο 1 (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) για το γάλα, "ναι" στο άρθρο 2 (ανακεφαιοποίηση τραπεζών), ξεκίνησε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της Τρίτης.
Ναι στο άρθρο 1 για το γάλα, παρών στο άρθρο 2  ψήφισε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ο Μιχάλης Κασσής του ΠΑΣΟΚ παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει τις προηγούμενες μέρες, τελικά υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο.

Την τελευταία στιγμή το πολυνομοσχέδιο υπερψήφισαν τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχεδόν 24 ώρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, που επίσης είχε διαφωνήσει.
Αρένα η Βουλή για την πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα


Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε στη Βουλή μετά την αιφνιδιαστική πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι βάσει του Συντάγματος δεν επιτρέπεται να κατατεθεί όμοια πρόταση μομφής αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την τελευταία. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον όμως της κυβέρνησης και όχι υπουργού, στις 7 Νομεβρίου του 2013. 

Από τη στιγμή που απορρίφθηκε λοιπόν η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πράξη την απειλή του και κατέθεσε νέα πρόταση δυσπιστίας αυτή τη φορά εναντίον του Προεδρείου της Βουλής, η οποία όμως θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα. Ο Μεϊμαράκης εμφανώς ενοχλημένος από τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προεδρείου  του απάντησε λέγοντας "τι νομίζετε ότι θα φοβηθώ;"



Στη συνέχεια ο Βενιζέλος επικρότησε την απάντηση και την απόφαση του Προέδρου της Βουλής και με ιδιαίτερα καυστικό ύφος είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: Νομίζετε ότι βρέχει αλλά ο Μεϊμάρακης σας έφτυσε...

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα αποχώρησε από τη Βουλή. Θα επιστρέψει όμως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ . Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων. Δεν λογαριάζει το σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία ούτε τη δημοκρατία . Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα όσα έγιναν νωρίτερα στη Βουλή


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

newsit.gr