Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τα αυγά ενισχύουν την μνήμη!

Είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία 

H κατανάλωση αυγών ενισχύει την μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας,

σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές και μπορούν να έχουν θέση σε μια προσεγμένη διατροφή, δίχως να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στην κατανάλωσή τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ εξέτασαν ένα δείγμα ατόμων για περίπου 6 μήνες, από όπου οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο αυγά την ημέρα ενώ οι άλλοι μισοί δεν συμπεριλάμβαναν τα αυγά στην διατροφή τους. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ για τη μνήμη, τη λογική, την ευφράδεια και την προσοχή – καθώς οποιαδήποτε μείωση σε αυτού τους τομείς αποτελεί σημαντικός παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της άνοιας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν αυγά τα πήγαιναν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με την άνοια, ενώ παρατήρησαν και μια "σημαντική αύξηση" στη νοητική λειτουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες πηγές δύο αντιοξειδωτικών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, οι οποίες σε προηγούμενη έρευνα έχει φανεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Επίσης, προγενέστερη μελέτη έχει δείξει ότι η θρεπτική ουσία χολίνη, που ανήκει στην οικογένεια της βιταμίνης Β και που βρίσκεται σε τροφές όπως τα αυγά, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση.


http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr/