Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Αποκριά και κούλουμα σε διάφορες περιοχές τού δήμου Δίου-Ολύμπου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δ.Δίου-Ολύμπου
 ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΛΟΓΩ ΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ.
Δ.Δίου-Ολύμπου: Από την Αποκριά στη Σαρακοστή!
ΑΝΤΑΛΛΑΧΘΗΚΑΝ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ «ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ» ΚΑΙ «ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΑ», ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» ΠΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Ο άστατος καιρός δεν επέτρεψε να γίνουν στον Δ.Δίου-Ολύμπου ορισμένες από τις εκδηλώσεις αποκριάς και κούλουμων κατά το τετραήμερο της Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής και Καθαρής Δευτέρας (28/2, 1/3, 2/3 και 3/3/2014). Υπήρξαν όμως και κάποια ελάχιστα διαλείμματα χωρίς βροχές, που έδωσαν ευκαιρίες για πραγματοποίηση τοπικών αποκριάτικων και άλλων εθίμων.
Επρόκειτο για εκδηλώσεις που και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ανέλαβαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τη συμπαράσταση του δήμου καθώς και τοπικών - δημοτικών κοινοτήτων.
Παρά τα όποια εμπόδια έβαλε ο καιρός, όσες λίγες εκδηλώσεις έγιναν σε ανοιχτό χώρο, όπως για παράδειγμα στη Βροντού, είχαν αρκετή συμμετοχή, πολλά παιδιά έκαναν αισθητή την παρουσία τους και χάρηκαν για τα καλά, όπως επίσης και γονείς που τα συνόδευαν.
Μεγάλη επιτυχία είχαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λεπτοκαρυά την Καθαρή Δευτέρα. Όπως είναι γνωστό, η Λεπτοκαρυά πραγματοποιεί κάθε χρόνο, την Καθαρή Δευτέρα, όχι μόνο κούλουμα αλλά και … εκδηλώσεις αποκριάς, γεγονός που ίσως να είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα.
Τυχερές από κάθε άποψη ήταν και οι εκδηλώσεις που έγιναν σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ. η αποκριάτικη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου και που διοργανώθηκε από τη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου – Δ.Δίου-Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», με τη συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες», της παιδικής χορωδίας Πλαταμώνα και του παιδικού τμήματος της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου.
Μετ’ εμποδίων, λόγω καιρικών συνθηκών, τηρήθηκε, σε διάφορες περιοχές, και το κάψιμο των κέδρων, κυρίως σε γειτονιές, με χορούς και τραγούδια.
Το βράδυ της Κυριακής έβρεχε συνέχεια έως και τις πρωινές ώρες ενώ την Καθαρή Δευτέρα κάμποσες εκδηλώσεις με κούλουμα αναβλήθηκαν, κατά περιοχές, λόγω βροχοπτώσεων. Ωστόσο, κάποιες εκδηλώσεις έγιναν, επειδή μεταφέρθηκαν σε χώρους πολιτιστικών συλλόγων, όπως εκείνη του συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες».
Οι ευχές που κυριάρχησαν την Καθαρή Δευτέρα ήταν βασικά για «καλή Σαρακοστή» και για «συχωρεμένα». Όμως, ενόψει εκλογών για την αυτοδιοίκηση, ακούστηκαν και άλλου είδους ευχές, κυρίως από πολίτες προς υποψηφίους δημάρχους και υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, για «καλή επιτυχία».