Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πώς να αποφύγετε την γρίπη ενώ βρίσκεστε στο εργασιακό σας περιβάλλον

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... pinakio.blogspot.gr
Το Πανελλήνιο Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Εργασίας εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται πώς να αποφύγετε την γρίπη όσο βρίσκεστε στο εργασιακό σας περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α , κυρίως ο υπότυπος Α(Η1Ν1) pdm09) και λιγότερο ο τύπος Β.

Στο πλαίσιο της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, βασική μέριμνα των εργοδοτών είναι και η λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της διάδοσης  της εποχικής γρίπης στους χώρους εργασίας και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων (ενημέρωση των εργαζομένων, λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης των κινδύνων και διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων, μέριμνα για καλό αερισμό των χώρων εργασίας κ.α).
 Οι Ιατροί Εργασίας ως αρμόδιοι για την προστασία και πρόληψη υγείας στους χώρους εργασίας, θα πρέπει θα πρέπει να εντείνουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου.
Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στους Ιατρούς Εργασίας αν εμφανίσουν τα συμπτώματα της γρίπης που μπορεί είναι: Υψηλός πυρετός, απότομη έναρξη έντονου πονοκεφάλου, έντονοι μυϊκοί πόνοι, εξάντληση, επίμονος βήχας, καταρροή, φτάρνισμα, κλπ.



Ενδεικτικά μέτρα προστασίας: Εμβολιασμός, αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού.

Ενδεικτικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη γρίπη είναι : άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εργαζόμενοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, ανοσοκαταστολή, νευρομυϊκά νοσήματα, μεταμόσχευση οργάνων), εργαζόμενοi σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή εργαζόμενοι σε ιδρύματα, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η πρόληψη και η επαγρύπνηση είναι οι πιο ασφαλείς και ενδεδειγμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση της γρίπης και των δυσάρεστων συνεπειών της.