Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ο «Άλλος Δρόμος» γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Κατερίνη Άλλος Δρόμος
 Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον
τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης – και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης.
Είτε λοιπόν η ποίηση είναι «το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας» (Οδυσσέας Ελύτης), είτε «το καταφύγιο που φθονούμε» (Καρυωτάκης), «η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» (Σεφέρης). Συνδέεται με την καθημερινή ζωή, το αναπάντεχο, το γοητευτικό παιχνίδι των λέξεων. Αλλά, πρωτίστως, η ποίηση οφείλει να είναι και η κατανόηση του υπάρχοντος κόσμου, ενός κόσμου που πολλές φορές οι κυρίαρχες ελίτ είναι έτοιμοι να καταστρέψουν.
Με αυτήν τη λογική η δημοτική κίνηση «Άλλος Δρόμος» κάλεσε ανθρώπους της πόλης (ποιητές, πεζογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, ηθοποιούς αλλά και εικαστικούς καλλιτέχνες και δημοσιογράφους) να διαβάσουν το ποίημα που αγαπούν. Ενδιαφέρουσες οι επιλογές των προσκεκλημένων αφού δεν υπήρχε προσυνεννόηση του τι πρόκειται να ακουστεί: διαβάστηκαν λοιπόν ποιήματα των Μοσκώφ, Πατρίκιου, Καβάφη, Δημουλά, Παλαμά, Μαγιακόφσκι, Χικμέτ, Λειβαδίτη, Σεφέρη, Ντύλαν Τόμας, Νερούντα, Αζίζ Νεσίν  αλλά και δημοτικό τραγούδι και Σαπφώ. Τη μουσική φρόντισαν οι καλλιτέχνες (αισθαντικοί μελωδοί της παράδοσης) Δημήτρης Καραμούζας, Σπύρος Ράδης. Ελένη Νικολοπούλου και Άννα Δρανίδου. 
Στην κατάμεστη αίθουσα ης Αστικής Σχολής πλήθος κόσμου απόλαυσε τα ποιήματα που διάβασαν μεταξύ άλλων οι καλεσμένοι (σε αλφαβητική σειρά): Χάρης Αμανατίδης, Ειρήνη Γκόλτσιου, Βαγγέλης Ζαμαντζάς, Δέσποινα Καλαϊτζίδου, Αντώνης Κάλφας, Βασίλης Κατερινόπουλος, Λεφτέρης Μαυρομάτης, Χάρης Μπικηρόπουλος, Κώστας Μυστακίδης, Αργύρης Ολοκτσίδης, Κατερίνα Παρλίτση, Μάγδα  Παπαδημητρίου, Ευγένιος Παπαδόπουλος (Ολύμπιος), Σοφία Πέσιου, Δέσποινα Ποικιλίδου, Κατερίνα Τσαλού, Δημήτρης Σιακάρας, Χαρούλα Σοφιανίδου, Αλέξανδρος Σωματαρίδης, Μιχάλης Συμεωνίδης, Μιλτιάδης Τερζόπουλος, Κατερίνα Τσαλού, Ελένη Τζήκα, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης και Γιώργος Χανδόλιας.