Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αρχαίος ιός, η ανάσταση!!!

Μία ομάδα γάλλων επιστημόνων “ξύπνησε” έναν αρχαίο ιό μετά από 30.000 χρόνια αδράνειας στους πάγους της Σιβηρίας. 

“Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε έναν ιό που παραμένει μολυσματικός μετά

από τόσα χρόνια” δήλωσαν οι επιστήμονες, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ιός δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο ή τα ζώα. 

Το αρχαίο παθογόνο Pithovirus sibericum βρέθηκε θαμμένο 30 μέτρα κάτω από τον πάγο και ανήκει σε μια κατηγορία ιών τεραστίων διαστάσεων που ανακαλύφθηκαν πριν από 10 χρόνια. Όλοι οι ιοί αυτού του είδους είναι τόσο μεγάλοι που, σε αντίθεση με άλλους ιούς, είναι ορατοί με μικροσκόπιο. Ο συγκεκριμένος ιός έχει μήκος 1,5 μικρόμετρα και είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ. 

Η τελευταία φορά που μετέδωσε μόλυνση ήταν περισσότερο από 30.000 χρόνια πριν, αλλά στο εργαστήριο έδειξε να ενεργοποιείται και πάλι. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι προσβάλλει αμοιβάδες, οι οποίες είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, αλλά δεν μπορεί να μολύνει ανθρώπους και ζώα. 

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ;ότι το παχύ στρώμα πάγου στη Σιβηρία μπορεί να κρύβει και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να συμβάλλει και σε αυτόν τον κίνδυνο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους και απελευθερώνουν αυτούς τους μικροοργανισμούς. 

Επίσης, η περιοχή έχει γίνει πιο προσιτή για εκσκαφές και γεωτρήσεις, με σκοπό την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσο πιο βαθιά γίνονται οι βιομηχανικές εξερευνήσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την επανενεργοποίηση των ιών και τη μεταδοτικότητά τους στους ανθρώπους. 

Η έρευνα των γάλλων επιστημόνων δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.


http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr