Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «COMMENIUS REGIO»

Σοφία Μαυρίδου:

Όρος ΟΛΥΜΠΟΣ και Ποταμός Mure
Είναι στοιχεία τοπικής ιστορίας και πολιτισμού

«Η Πιερία με τη Ρουμανία έχουν φιλικές σχέσεις χρόνων και αυτές πρέπει να κρατηθούν και να αναπτυχθούν»

Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, επισκέφθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, επταμελής αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από τη Ρουμανία στο πλαίσιο ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Commenius Regiο» με τίτλο «Πολιτιστική Εκπαίδευση και ιστορικές αναφορές από τον Όλυμπο στον ποταμό Mures της Ρουμανίας».
Στο διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν από την Ελληνική πλευρά, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου Κατερίνης, το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κατερίνης και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), και από την φίλη χώρα το ARAD της Ρουμανίας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης των έξι (6) εκπαιδευτικών και ενός (1) διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, περιελάμβανε επίσκεψη στο μυθικό βουνό του Ολύμπου αλλά και στις παρολύμπιες περιοχές, να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και ανθρώπους της Πιερίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τους καλωσόρισε στην όμορφη Πιερία, τους ευχαρίστησε για αυτή τη συνάντηση και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη δικτύου ανταλλαγών σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας άλλωστε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Πιερία με τη Ρουμανία έχουν φιλικές σχέσεις χρόνων και αυτές πρέπει να κρατηθούν και να αναπτυχθούν». Άλλωστε οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας είναι ανεπτυγμένες και εκείνο που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές είναι η διατήρηση των διμερών σχέσεων με την ανάπτυξη ιδιαίτερα του τουρισμού.

Η κα Σοφία Μαυρίδου τόνισε πως ο Όλυμπος και ο ποταμός Mure δεν είναι απλά γεωμορφολογικοί σχηματισμοί και γεωγραφικές αναφορές, είναι στοιχεία τοπικής ιστορίας και πολιτισμού. Παρουσίασε τις ομορφιές της Πιερίας, αναλύοντας πτυχές των τουριστικών θεματικών προορισμών της, με έμφαση το μαθητικό τουρισμό, ώστε οι μαθητές των σχολείων της Ρουμανίας να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής.

Οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί εκθείασαν τις ομορφιές της Πιερίας, την επιβλητικότητα του Ολύμπου και τη φιλοξενία των ανθρώπων και προσκάλεσαν την κ. Μαυρίδου στην επόμενη επίσκεψη της Ελληνικής αποστολής στη Ρουμανία που θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Στο φιλικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών, καθώς και το σημαντικό ρόλο που παίζουν στην κοινωνία τα Ειδικά Σχολεία και η Ειδική Αγωγή.

Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.