Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Θεατρική παράσταση στο Λιτόχωρο - Με το ζόρι γιατρός, του Μολιέρου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δ.Δίου-Ολύμπου
ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
«Με το ζόρι γιατρός», στο Λιτόχωρο!
* ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΜΑΙΩΤΡΟΝ»
* ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/3/2014 ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.

Τη θεατρική παράσταση «με το ζόρι γιατρός», έργο του μεγάλου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Μολιέρου, ανεβάζει στο Λιτόχωρο η εταιρία θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Μαίωτρον», την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, στις 8.00 το βράδυ, στη μεγάλη αίθουσα του 2ουδημοτικού σχολείου Λιτοχώρου. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Η παράσταση, που είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, οργανώνεται από το κέντρο πολιτισμού Θεσσαλονίκης Α.Ε. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φιλοξενείται από τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Σταύρου Παρχαρίδη. Στα σκηνικά και κουστούμια είναι η Μαρία Παπατζέλου, ενώ στη μουσική και στη διασκευή μουσικών θεμάτων είναι ο Θάνος Ανδριάς.
Παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Ζώκας, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κική Σπύρου, Μαρία Ιωαννίδου, Σταύρος Παρχαρίδης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αλεξία Ξυγαλά, Νικόλας Ζούρλας, Φαίη Δαμινού και Αντώνης Χαλιάσος.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Σ’ αυτή την κωμωδία του ο δεξιοτέχνης Μολιέρος εμφανίζει κάποιον Σγαναρέλο, ένα ξυλοκόπο που αγαπάει το πιοτό και την τεμπελιά, μαλώνει με τη γυναίκα του τη Μαρτίνα και καταλήγει να την ξυλοκοπήσει. Την ίδια στιγμή, ο Μπαλάντζας και ο Λουκάς, υπηρέτες του Γεροξούρα, ψάχνουν έναν γιατρό, να γιατρέψει τη νεαρή κυρία τους Λουκία, κόρη του αφεντικού τους, που έχει χάσει τη μιλιά της.
Η γυναίκα του Σγαναρέλου, για να εκδικηθεί τον άντρα της για το ξύλο που τρώει, παραπλανεί τους δύο υπηρέτες, βεβαιώνοντάς τους πως δήθεν ο Σγαναρέλος, είναι σπουδαίος γιατρός, αλλά δεν θα το παραδεχθεί παρά μόνο αν τον σπάσουν στο ξύλο. Έτσι οι δύο υπηρέτες ξυλοκοπούν τον Σγαναρέλο ο οποίος, επιτέλους, παραδέχεται ότι είναι …γιατρός!
Οδηγούν, λοιπόν, τον Σγαναρέλο στη Λουκία (κόρη του αφεντικού τους που έχει χάσει τη μιλιά της) και λίγο αργότερα μαθαίνει από τον Λέανδρο, αγαπητικό της Λουκίας, την πραγματική αιτία της δήθεν αρρώστιας της, δηλαδή ότι η κόρη του αφεντικού παριστάνει τη μουγκή για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο γάμο με τον πλούσιο Οράτιο που ο πατέρας της προορίζει για σύζυγο.
Και με την εγγύηση μιας γερής αμοιβής, ο Σγαναρέλος εισέρχεται στο παιχνίδι των δύο νέων και γίνεται συνένοχός τους…
ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΕΒΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 1666 ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Το έργο «γιατρός με το ζόρι» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία εποχής που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1666 στο θέατρο Παλέ Ρουαγιάλ και θριάμβευσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε το έργο αυτό να αποτελέσει εφεξής το πιο πολυανεβασμένο και πολυπαιγμένο από τον ίδιο το Μολιέρο, που ο ίδιος ερμήνευε μάλιστα το ρόλο του Σγαναρέλου.
Ο Μολιέρος, στο «Γιατρό με το ζόρι», χρησιμοποιεί βασικά στοιχεία της φάρσας και όλα τα μέσα που προκαλούν το γέλιο. Έχει πραγματική εμμονή στο θέμα αυτό, γιατί θεωρεί τους γιατρούς της εποχής του ως ανθρώπους που θέλουν μόνο να κερδίζουν χρήματα αντί να θεραπεύουν...
cid:image003.png@01CF4769.899D0160