Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ενοχοποιείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Αντιδρούν οι κατασκευαστές του

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....
Eνας Ισπανός προσεβλήθη από πνευμονία γιατί κάπνιζε σε υπερβολικό βαθμό ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανακοίνωσαν οι αρχές του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό στο οποίο ασθενής νοσηλεύεται με βαριά ασθένεια του
αναπνευστικού εξαιτίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2012 στις ΗΠΑ και αφορούσε μια 42χρονη γυναίκα.
Ο 50χρονος ασθενής εισήχθηκε σε νοσοκομείο της Λα Κορούνια με άλλα συμπτώματα αλλά στην πορεία ανέπτυξε λοίμωξη που οδήγησε σε πνευμονία και οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι αυτό οφείλεται “στο υπερβολικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου”.
Η πνευμονία, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, προκλήθηκε από ένα συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να προκαλεί τον ατμό όταν κάποιος τα εισπνέει. Πάντως οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων επιμένουν ότι είναι λιγότερο βλαβερά από τον καπνό και βοηθούν αυτούς που θέλουν να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα.
Εκπρόσωπος των κατασκευαστών δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι η πνευμονία στον 50χρονο ασθενή προκλήθηκε λόγω του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προσθέτοντας ότι στα 15 χρόνια που υπάρχει στην αγορά καταγράφηκαν μόνο 2 περιπτώσεις ασθενειών που ίσως συνδέονται με αυτό, ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν γίνεται αναφορά στις χιλιάδες θανάτους που προκαλούνται λόγω του καπνίσματος.
Σε συνέδριο που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο αναφέρθηκε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διέκοψαν το κάπνισμα και άρχισαν να καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τον Δεκέμβριο η ΕΕ αποφάσισε να υιοθετήσει κανονισμούς για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους και στην Ισπανία ανακοινώθηκε ότι θα απαγορευθεί η χρήση του σε νοσοκομεία και σχολεία.
Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες απαγορεύθηκε η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους.