Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Εξαγωγές, καταθέσεις και φορολογία, διαψεύδουν

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
«Η οικονομία είναι ψυχολογία», λέει ένα νεοφιλελεύθερο θέσφατο. Πράγματι, η καλή ψυχολογία μπορεί να επαυξήσει την επίδραση θεμελιωδών δεδομένων, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι
αυτά είναι θετικά. Διότι αν πιστέψουμε ότι η «ψυχολογία» μπορεί από μόνη της να αντιστρέψει αρνητικά θεμελιώδη δεδομένα, τότε φεύγουμε από τα εδάφη της οικονομίας και των επιστημών γενικώς και προσχωρούμε στη μεταφυσική.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση προσπαθεί να «ντοπάρει» την ψυχολογία της αγοράς με το «συμβολισμό» της εξόδου στις αγορές (η αγορά ειδικά, ξέρει πολύ καλά για τι είδους «έξοδο» πρόκειται…), η πραγματική οικονομία άλλα αποκαλύπτει. Οι ειδήσεις από τρία βασικά μέτωπα, εξαγωγές, καταθέσεις και φορολογία, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.
• Εξαγωγές:
Για 6ο συνεχόμενο μήνα μειώθηκαν οι εξαγωγές το Φεβρουάριο, κατά 7%. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η -για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο- καταγραφόμενη αύξηση των εισαγωγών, που σε συνδυασμό με τη μέιωση των εξαγωγών επαναφέρει τον κίνδυνο του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η θεαματική μείωση του εργατικού κόστους δεν στάθηκε ικανή να εμπεδώσει μια ανοδική τάση στις εξαγωγές, ενώ και η μείωση των εισαγωγών αποδεικνύεται μη βιώσιμη, αφού οφείλεται στην καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης και όχι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Τα ζητήματα αυτά είναι θεμελιακής σημασίας σε μια οικονομία όπου η διαρκής λιτότητα έχει καθηλώσει την εσωτερική ζήτηση.
• Καταθέσεις:
Σε περίπου 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η μείωση καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Το Δεκέμβριο ήταν 163.251 εκατ. ευρώ, ενώ το Φεβρουάριο ανήλθαν σε 160.538 εκατ. ευρώ και αναμένεται περαιτέρω μείωση το Μάρτιο. Τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων είναι πλέον περί τα 800-1.000 εκατ. το μήνα. Που οφείλεται αυτή η διαρκής αιμορραγία;