Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίστηκαν στο Συνέδριο δεν αλλάζουν από την Κεντρική Επιτροπή

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

                  Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επανεμφανίστηκε η διαφωνία μεταξύ της Πλειοψηφίας του και της Αριστερής Πλατφόρμας στα εξής δύο κρίσιμα ζητήματα: 

1.         Ποιες είναι ακριβώς οι αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για δύο στρατηγικής σημασίας θέματα:
- την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και το ευρώ,
- τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αν τα κράτη της Ευρωζώνης δεν δεχτούν τις θέσεις του για κάποια σοβαρά ζητήματα (ακύρωση μνημονίων, διαγραφή χρέους, θέση τραπεζών υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου, ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων, απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ κ.λ.π.).  
(α) Η Πλειοψηφία υποστηρίζει:  
“Ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ είναι απόφαση του Συνεδρίου, στο Τέξας το είπε ο κ. Τσίπρας” (Γ. Σταθάκης, Mega 15.3.14).
(β) Η Αριστερή Πλατφόρμα υποστηρίζει:  
- “Το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος αποφάσισε να δοθεί η μάχη για την εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στο πλαίσιο του συνθήματος ‘καμία θυσία για το Ευρώ’. Η απόφαση του Συνεδρίου δεν υιοθέτησε καταστροφολογικού τύπου εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο εξόδου από την ζώνη του ευρώ” (Κείμενο Συμβολής Αριστερής Πλατφόρμας στην 4η Συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ”, Iskra 8/12//13).
- “Αν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης”  (Π. Λαφαζάνης στην πρόσφατη Κ.Ε., Iskra 13/4, 14/4).
(γ) Η δική μας άποψη είναι πως αυτό που αποφάσισε το Συνέδριο (τον Ιούλιο 2013)για τα δύο αυτά θέματα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στην “Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου” και εκφράζεται ακριβέστερα από την Αριστερή Πλατφόρμα.
Ιδού η ακριβής διατύπωση της παραγράφου 13.2 της Πολιτικής Απόφασης:
“Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα ‘καμιά θυσία για το ευρώ’, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει”.
 
2.            Υπάρχει περίπτωση τα 17 κράτη της Ευρωζώνης και τα 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν τις θέσεις που έχει αποφασίσει το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια σοβαρά ζητήματα;

Να δεχτούν δηλαδή την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη θέση των τραπεζών υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου, την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ;

(α) Η Πλειοψηφία υποστηρίζει:

- Ναι, γιατί με τη βοήθεια των λαών και με σκληρές διαπραγματεύσεις θα τους πείσουμε.

(β) Η Αριστερή Πλατφόρμα υποστηρίζει:

- “Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται” (“Κείμενο Συμβολής Αριστερής Πλατφόρμας στην 4η Συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ”, Iskra 8/12//13).
- Σοβαρό πολιτικό ατόπημα και αυταπάτη αποτελεί ο ισχυρισμός ότι η ακύρωση των μνημονίων και τα άλλα μπορούν να επιτευχθούν με διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη ή ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη μόνο με την αλλαγή συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άρθρα στελεχών της στην Iskra)
(γ) Η δική μας λογική λέει ότι:
- Δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες ανατροπές, όταν οι ευρωπαίοι πολίτες που συμερίζονται τις θέσεις σου δεν αποτελούν παρά μια ελάχιστη μειοψηφία και όταν, μετά τόσα χρόνια, δεν έχεις καταφέρεις να πείσεις ούτε έναν απ’ αυτούς (άτομα ή Όργανα) που παίρνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη.  
 - Δεν θα υπάρξει Ευρωπαϊκό Όργανο της σημερινής Ευρώπης που να θελήσει να συζητήσει τέτοιες εξωφρενικές, για το ευρωπαϊκό κεκτημένο (ή κατεστημένο), θέσεις.
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αποδοχή των θέσεών του θα απορριφθεί χωρίς συζήτηση επί της ουσίας, ως “νόμω αβάσιμο”.
                 Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα πιο πάνω δύο κρίσιμα ζητήματα είναι αυτές που εκφράζει η Αριστερή Πλατφόρμα και όχι εκείνες που εμφανίζει ο πρόεδρός του και άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας, ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ:
(α) Οι θέσεις ενός κόμματος (και δη αριστερού) είναι αυτές που έχουν αποφασιστεί από  το Συνέδριο (το ανώτατο Όργανό του) και
(β) Η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να τροποποιήσει αποφάσεις του Συνεδρίου.