Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Σαλιγκαροτροφία από άλλη ματιά

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Κηπευτικά Αγίου Γεωργίου
Σαλιγκάρι και νέοι γονείς
Μια επένδυση για μερακλήδες
Εδώ και μερικά χρόνια η σαλιγκαροτροφία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς η
χώρα μας διαθέτει άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την εκτροφή των
σαλιγκαριών. Ok, αυτό το ξέραμε και νωρίτερα. Τι άλλαξε όμως και όλοι το γύρισαν σε σαλιγκάρια; Μα φυσικά η μαγική λέξη ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. Σε περίοδο κρίσης αποφασίστηκε να επιδοτήσουν τη δημιουργία εκτροφείου σαλιγκαριών από 40% έως 75% για έκταση έως 10 στρέμματα. Σκέφτηκε λοιπόν ο έξυπνος ο Έλληνας, θα πάρω τα λεφτά της επιδότησης, η δουλειά είναι μόνο εννέα μήνες το χρόνο και δεν είναι και τίποτα δύσκολο. Πας μία ωρίτσα να ταΐσεις τα σαλιγκάρια, καθαρίζεις λίγο και το χώρο και έφυγες για τη φρεντάρα. Όταν ζευγαρώσουν, πας μαζεύεις τα παιδάκια, τα συσκευάζεις και το παραδάκι αρχίζει να πέφτει.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που μόνο το 10% των εκτροφείων κατάφερε να βγάλει προϊόν προς πώληση. Γιατί αυτό το ποσοστό, είχε πραγματικά τη γνώση και την όρεξη να ασχοληθεί επαγγελματικά. Πώς είναι όμως ένα εκτροφείο σαλιγκαριών; Τι ακριβώς γίνεται εκεί; Είχα την τύχη να επισκεφτώ ένα από τα πιο οργανωμένα εκτροφεία της περιοχής μας και να δω τα σαλιγκάρια από κοντά. Όπως ακριβώς τα είχα δει σε φωτογραφίες. Ένα σκληρό κέλυφος με μία δόση γλίτσας να ξεπροβάλλει. Χωρισμένα σε ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους, ζούνε κάτω από τα ξύλινα σπιτάκια τους και απολαμβάνουν τη ζωή τους. Δύο είναι η βασικοί λόγοι για να βγουν από τη φωλιά τους: το φαγητό και το ζευγάρωμα. Για το ζευγάρωμα, οι επιλογές πολλές, καθώς δεν υπάρχουν θηλυκά και αρσενικά παρά μόνο ερμαφρόδιτα. Όλοι με όλους λοιπόν. Παρόλο που δεν ήταν η εποχή για αναπαραγωγή μερικά ζευγαράκια έκαναν την προσπάθειά τους. Ελπίζω τουλάχιστον η παρουσία μου να τους βγει σε καλό και να έχουμε γεννητούρια. Ας κάνουμε λοιπόν την προσευχή μας κι ας παρακαλέσουμε τη θεά της γονιμότητας να ευλογήσει τα σαλιγκάρια αυτά έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα πιάτο σαλιγκάρια κοκκινιστά με λίγη κανέλα και φύλλα δάφνης.

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία του τον γεωπόνο Αντώνη Τρύφων που μας ξενάγησε στο πολύ οργανωμένο εκτροφείο του και στην τέχνη της σαλιγκαροτροφίας.

κείμενο | πωλίνα_ταϊγανίδου
φωτογραφίες | γιάννης_παπαναστάσης
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο παρακάτω link....
http://www.arive.gr