Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ :ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα δηλώνει ότι είναι απόλυτα αντίθετη στην εγκατάσταση Αιολικού «πάρκου» στο τοπικό διαμέρισμα Μηλιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή «5 Πύργοι»
Πιερίων που παρουσιάζεται ευρέως ως δήθεν ωφέλιμη για την περιοχή «επένδυση».
Σε σύσκεψη-συζήτηση που οργάνωσαν φορείς της Πιερίας στη Μηλιά, μπήκε φρένο στις διαδικασίες fast track με τις οποίες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κατερίνης είναι έτοιμες να παραδώσουν τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές του τόπου μας για αποκεφαλισμό και ξεκοίλιασμα σε offshore εταιρίες διψασμένες για κέρδη και χρήμα.
Η διαδικασία, που ακολουθήθηκε σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου πειθήνιες στα μνημονιακά κελεύσματα Περιφέρειες και Δήμοι ενέκριναν με σπουδή τέτοιες ψευτοεπενδύσεις, χωρίς να αποκαλύπτουν στο λαό την αλήθεια για αυτές, δεν θα αφήσουμε να επαναληφθεί στην Πιερία. Η θολή από πολλές απόψεις μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα πενιχρά οφέλη από τέτοιου είδους και μεγέθους εγκαταστάσεις, η προκαλούμενη τρομερή καταστροφή του περιβάλλοντος (που αποκρύπτεται και υποβιβάζεται), το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι Αγαθό Δημόσιο και δεν ξεπουλιούνται σε τυχοδιωκτικά ιδιωτικά συμφέροντα, επιβάλλουν την ολοκληρωτική, κάθετη, απόλυτη απόρριψη αυτής της σχεδιαζόμενης παρέμβασης.
Όποια, τυχόν, «βελτιωτική» τάχα παρέμβαση του Δήμου ή της Περιφέρειας ή αποσπασματική αντίρρηση, θα είναι εκ του πονηρού και θα την ανατρέψουμε σε λίγο, μόλις οι Δήμοι και οι Περιφέρειες περιέλθουν υπό τον έλεγχο των προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα είναι υπέρ των Α.Π.Ε. (αιολικά, φ/β, γεωθερμία, ή βιοαέριο). Η χωροθέτησή τους πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνεται στον δομημένο χώρο, α) αστικό περιβάλλον και κτήρια (ιδιαίτερα σχολεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ, κ.α) σύμφωνα με σαφείς χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες, β) στις ΒΙΠΕ, γ) κατά μήκος των οδικών αξόνων, δ) σε στρατόπεδα. Ζώνες αποκλεισμού πρέπει να αποτελούν: α) οι χαρακτηρισμένες περιοχές απολύτου προστασίας, β) οι οικότοποι προτεραιότητας του Δικτύου Natura, γ) οι βραχονησίδες, δ) όλοι οι υγρότοποι, ε) η γη υψηλής παραγωγικότητας, ζ) όλες οι βουνοκορφές πάνω από το δασοόριο, στ) διατηρητέοι οικισμοί και κτήρια.
Οι Α.Π.Ε. είναι για την παράταξή μας επιλογή που στοχεύει στην κάλυψη συγκεκριμένων ενεργειακών αναγκών και όχι στην παραγωγή κέρδους από τη διανομή της ενέργειας στο δίκτυο. Ως εκ τούτου η «εκμετάλλευσή» τους πρέπει και μπορεί να γίνει μόνο από τοπικές κοινωνίες, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, δημόσιες επιχειρήσεις, εταιρίες λαϊκής βάσης, συνεταιρισμούς γεωργών, κτηνοτρόφων και βιοτεχνών.