Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: “ Νόμιμη η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την παγίωση της νομολογίας “ (!!)

Με απόφαση του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, κρίθηκε οριστικά το θέμα των συλλήψεων για χρέη στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, με την υπ΄αριθμ. 1/2010 απόφαση του, η εκτέλεση της οποίας είναι υποχρεωτική, έκρινε το Δικαστήριο ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» το μέτρο της προσωποκράτησης, καθώς είναι αντίθετο στις επιταγές των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως και ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.
Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος.  Της απόφασης αυτής  είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ. Η απόφαση ΕΔΩ
Πάρα ταύτα όμως, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δήλωσαν πριν λίγες μέρες ότι είναι νόμιμη η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας !!! Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας υπάρχει η άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως αυτή εκφράστηκε με την εγκύκλιο 1/2011, η αυτόφωρη διαδικασία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του ενημερώνει τη Βουλή ότι το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη στο δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής θα εξεταστεί από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθεί με το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.


http://justiceforgreece.wordpress.com