Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Σημαντική αύξηση των στρεμμάτων που θα φυτευθούν με καπνά αν και υπογράφονται συμβόλαια με άγνωστη την τιμή παραγωγού

Αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά θα είναι η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο καπνοπαραγωγοί και εκπρόσωποι καπνικών συνεταιρισμών. Το επόμενο διάστημα (περίπου μετά το Πάσχα) θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις ενώ
όσον αφορά τις τιμές των συμβολαίων που υπογράφονται αυτή την περίοδο θα γίνουν γνωστές από την επόμενη εβδομάδα. Για αύξηση των καλλιεργητών και των στρεμμάτων κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παπάς», κ. Μόσχος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος ωστόσο μας αναφέρει ότι οι Ομάδες Παραγωγών προβληματίζονται από αυτή την αύξηση γιατί δεν αποκλείεται φέτος να δημιουργηθεί πρόβλημα στην διάθεση αφού η ανταγωνίστρια Τουρκία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της (σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες).

Προβληματίζει η αύξηση της παραγωγής

Αναλυτικότερα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παπάς» μας αναφέρει: «οι συμβάσεις έχουν γίνει αλλά ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι τιμές. Αυτό το διάστημα και ως το τέλος Απριλίου θα μιλήσουμε και για τις τιμές. Οι εταιρείες που θα συνεργαστούμε είναι η Μισσιριάν, η ΣΕΚΕ και η Μιχαηλίδης».
Και προσθέτει: «φέτος θα έχουμε αύξηση των στρεμμάτων. Στην περιοχή μας μόνο έχουμε 150 νέους παραγωγούς (εκτός της Νιγρίτας και της Βισαλτίας) που μεταφράζεται σε αύξηση 2.000 στρεμμάτων σε σχέση με το 2013. Αυτό ωστόσο δεν είναι καλό αφού οι εταιρείες που αγοράζουν τα καπνά, μας ενημερώνουν ότι δεν θέλουν αύξηση παραγωγής επειδή υπάρχει πρόβλημα με την διάθεση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία από τα 30 εκατ. κιλά πήγαν στα 60 εκατ. κιλά και αυτό επηρεάζει και εμάς. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες και ειδικότερα οι Ομάδες Παραγωγών που παράγουν καπνά ποικιλίας Κατερίνης. Τα ελληνικά καπνά βέβαια είναι εξαιρετικής ποιότητα και γι αυτό έχουμε γίνει ανταγωνιστικοί αλλά όταν ο έμπορος βρει φθηνότερο προϊόν από μια άλλη χώρα θα στραφεί σε αυτή».

Η ανεργία ωθεί πολλούς να στραφούν ξανά στον καπνό

Για αύξηση της καλλιέργειας κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Ροδόπης και Έβρου, κ. Χουσεΐν Εσάτ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στις 15 με 20 Μαΐου θα ξεκινήσει η φύτευση και ο καιρός μέχρι σήμερα μας βοηθάει. Φέτος θα έχουμε αύξηση της καλλιέργειας αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε το ακριβές ποσοστό γιατί είμαστε στην διαδικασία καταγραφής τους».
Σε ερώτηση σχετικά με το που οφείλεται η φετινή αύξηση ο κ. Χουσεΐν Εσάτ μας τονίζει: «Η καλλιέργεια δεν αυξάνεται από την ικανοποίηση των καλλιεργητών σε σχέση με τις περσινές τιμές αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δουλειές και ξεκινούν να ασχολούνται ξανά με τον καπνό». Σχετικά με τις φετινές τιμές των συμβολαίων συμπληρώνει: «Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί δεν αναφέρουν ακόμα τις τιμές. Στις 14 του μηνός όσοι καλλιεργούν ανατολικού τύπου μπασμά θα συναντηθούμε με την Εταιρεία Μισσιριάν όπου αναμένουμε να μας ανακοινώσει τις τιμές».

Δυναμικά στο παιχνίδι η ΣΕΚΕ

Για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης: «σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει η φύτευση. Η αύξηση τόσο του αριθμού των καλλιεργητών όσο και των στρεμμάτων είναι σημαντική. Αν και αυτό το διάστημα γίνονται ακόμα συμβόλαια (και μέχρι τέλος Μαΐου) αλλά μέχρι στιγμή η αύξηση εκτιμάται στο 30%».
Και προσθέτει: «υπάρχει μια σημαντική αύξηση στα συμβόλαια με την εταιρεία Μισσιριάν και ακολουθεί η ΣΕΚΕ. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η φετινή αύξηση στα στρέμματα οφείλεται και στην ικανοποίηση των παραγωγών μας σε σχέση με τις τιμές που δόθηκαν πέρσι. Τα παράπονα που εκδηλώθηκαν στην αρχή αφού οι αρχικές εμπορικές τιμές εκφράζουν τα πρώτα καπνά τα οποία δεν έχουν καλή ποιότητα. Στη συνέχεια όμως οι τιμές δικαίωσαν τους παραγωγούς διότι προσαυξήθηκαν ανάλογα με την ποιότητα και τελικά βγήκε το επιθυμητό “στήσιμο” με μίνιμουμ τα 4 ευρώ. Αυτά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου. Με τα Βιρτζίνια υπάρχει επίσης μια αύξηση αφού έχει μπει δυνατά στο… παιχνίδι των συμβολαίων και η ΣΕΚΕ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη σας αναφέρω ότι έχει υπογράψει συμβόλαια για επιπλέουν 2.000 στρέμματα».

Συμβολαιακή γεωργία της Πειραιώς

Την συνέχεια της υλοποίησης της στρατηγικής ανάπτυξης της Συμβολαιακής Γεωργίας με την εταιρεία Μισσιριάν Α.Ε και περισσότερους από 1000 καπνοκαλλιεργητές των Νομών Σερρών, Δράμας και Πιερίας ανακοίνωσε πρόσφατα ο Όμιλος Πειραιώς. Η εταιρεία Μισσιριάν που αναπτύσσει δραστηριότητα και στις ΗΠΑ έχει συνάψει πρόσφατα συμφωνία στρατηγικού χαρακτήρα με την Αμερικανική εταιρεία Philip Morris τριετούς διάρκειας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας ο παραγωγός θα έχει διαθέσιμη όλη την απαιτούμενη ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρεία, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Μέχρι 30 Απριλίου οι συμβάσεις για τον καπνό

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος - σύμφωνα με όσα αναφέρει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20 Φεβρουαρίου – προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων μελλοντικής πώλησης καπνού μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών μέχρι τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις σχετικές συμβάσεις πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε:
  1. Το είδος και ο συνολικός όγκος των προς πώληση αγροτικών προϊόντων
  2. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια ισχύος, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος.
  3. Ο τρόπος συλλογής, φύλαξης και συντήρησης των αγροτικών προϊόντων, καθώς και η ποιότητά τους με βάση ποικιλίες ή συναφείς πιστοποιήσεις.
  4. Η τιμή του προϊόντος.
  5. Ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής,
  6. Οι λόγοι και ο τρόπος καταγγελίας.
  7. Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), καθώς και ο Ειδικός Αριθμός Εγγραφής (Ε.Α.Ε.) στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων
  8. Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής κατά το άρθρο 457 Κ.Πολ.Δ..
Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση μη εξόφλησης των παραγωγών μέχρι την προθεσμία που προβλέπεται στην οικεία σύμβαση, οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές καταπίπτουν.


Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr