Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Επίσκεψη της Νιόβης Παυλίδου στο Θ.Χ.Π.Θ “Αγιος Παντελεήμων” και στις γυναίκες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής “Μυγδονία”

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου
 Για την αλλαγή “ματιάς” απέναντι στην αναπηρία, που επιδιώκεται, μέσα από τα προγράμματα τα οποία εφαρμόζονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “Αγιος Παντελεήμων”, είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί η επικεφαλής του συνδυασμού “Πολίτες
Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.
Στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο Συλβάνα Καρασαββίδου, με μέλη της διοίκησης αλλά και με εργαζόμενους στο Θ.Χ.Π.Θ. “Αγιος Παντελεήμων”, η κα Παυλίδου πληροφορήθηκε τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας και την προώθηση της νέας φιλοσοφίας τους που εμπεριέχεται στο μότο “Το Ίδρυμα αλλιώς”.
Η κα Καρασαββίδου επισήμανε ότι στόχος τους είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αναπήρου ως προοπτική εξέλιξης και όχι η ακύρωσή του από την αρχή και, ήδη, η διαφορετική αυτή αντίληψη είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι περιθαλπόμενοι, μέσα από μικρές κοινότητες, εν είδει οικογένειας, δένονται μεταξύ τους αλλά και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνει τον καλύτερό του εαυτό, και καταφέρνουν να αναπτύξουν κάποιες από τις δεξιότητές τους.
Από την πλευρά της η υποψήφια περιφερειάρχις Νιόβη Παυλίδου τόνισε ότι η υγεία και η πρόνοια είναι ένα σημαντικό “κομμάτι” των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και θα σταθεί στο πλευρό τους στο δύσκολο έργο που επιτελούν. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει αποδειχθεί ότι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης είναι το προσωπικό παράδειγμα και οι εργαζόμενοι στον “Άγιο Παντελεήμονα” αποδεικνύουν καθημερινά ότι εργάζονται, συνειδητά, βάζοντας “ψυχή”.
Στον “Άγιο Παντελεήμονα” φιλοξενούνται 350 άτομα κλειστής φροντίδας, ενώ το Κέντρο εποπτεύει συνολικά 6 κοινωνικά ιδρύματα, συνολικής δυναμικότητας 600 ατόμων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανοικτής φροντίδας, έχουν ξεκινήσει μία “δράση” στην περιοχή της Σταυρούπολης με τη σίτιση και τη φροντίδα μαθητών που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, ενώ φροντίζουν για τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού και τη διοργάνωση καινοτόμων δράσεων.
Στη συνέχεια η επικεφαλής του συνδυασμού “Πολίτες Μπροστά” Νιόβη Παυλίδου επισκέφθηκε τις γυναίκες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Μυγδονία”, στο περίπτερό τους στην έκθεση Hobby της ΔΕΘ. Οι γυναίκες αυτές, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων τους, τις οποίες προσάρμοσαν κατάλληλα, κατάφεραν να κατασκευάσουν φυσικά χειροποίητα σπιτικά καλλυντικά και σαπούνια βοτάνων, αποκτώντας ένα πρόσθετο επαγγελματικό ενδιαφέρον και συνεισφέροντας στο οικογενειακό εισόδημα.
Η υπεύθυνη Στέλλα Γκουδίνογλου εξήγησε στην κα Παυλίδου τους στόχους της Κοινωνικής Συνεταιριστικής και τα σχέδια τους για περαιτέρω ανάπτυξη ενώ την πληροφόρησε ότι, ήδη, προωθούν τα προϊόντα τους μέσα από εκθέσεις και το διαδίκτυο, ενώ τα σαπούνια τους βρίσκονται σε καταστήματα και φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η κα Παυλίδου εξήρε την προσπάθειά τους αυτή που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να καινοτομήσουν αξιοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γης και φυσικά της παράδοσης, προσαρμοσμένης, όμως, στις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές. Στη συζήτηση, μάλιστα, που ακολούθησε, η κα Παυλίδου ζήτησε τη γνώμη τους για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια υλοποίησης αυτής της επαγγελματικής τους ενασχόλησης.