Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αν πουληθεί το νερό, στοιχίζει πανάκριβα να το πάρεις πίσω

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Αντώνη
Επαναδημοτικοποίηση νερού στο Βερολίνο
Την ανάγκη αντίστασης των πολιτών της Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση του νερού τόνισε χθες ο Γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κιτστάινερ, παρουσιάζοντας σε ειδική
εκδήλωση την εμπειρία του Βερολίνου, που ύστερα από μεγάλο αγώνα των κατοίκων του κατάφερε να ξαναπεράσει το νερό στα χέρια του κρατιδίου της Γερμανίας, αλλά πληρώνοντας ακριβά τις εταιρείες.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η καμπάνια "SOSτε το νερό" και το ΑΠΘ, εν όψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές στους δήμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ και ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ «Σταγόνες» της Νέλλης Ψαρρού που παρουσιάζει τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα. Ο Κλάους Κιτστάινερ σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τις περιπέτειες του νερού διεθνώς, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Βερολίνου ως ενεργό μέλος της πλατφόρμας «Στρογγυλό τραπέζι για το νερό», η οποία με το σύνθημα «αντίο Veolia» διοργάνωσε μια εκτεταμένη, πρωτοποριακή και νικηφόρα καμπάνια.
Τα "ψιλά γράμματα" διασφάλιζαν σταθερό κέρδος
Και στην περίπτωση του Βερολίνου το χρέος του κρατιδίου χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας νερού κατά το ήμισυ. Όπως εξήγησε ο Κλάους Κιτστάινερ το 1999 οι ιδιώτες εξαγοράζοντας το 49,9%, απέκτησαν το μάνατζμεντ και το δικαίωμα να χαράσσουν τιμολογιακή πολιτική για το νερό. Παράλληλα, μέσα από τα «ψιλά γράμματα» της σύμβασης, τα οποία έμειναν για χρόνια στην αφάνεια, εξασφάλιζαν σταθερό κέρδος, ακόμη και αν η εταιρεία ήταν ζημιογόνα! Όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης του νερού, σε σύντομο χρονικό διάστημα τα τιμολόγια αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ 2.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρεψε. Ομάδες πολιτών άρχισαν να αντιδρούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε ένα δυναμικό κίνημα που ζητούσε την επαναδημοτικοποίηση του νερού του Βερολίνου. Έτσι προέκυψε η πλατφόρμα "Στρογγυλό τραπέζι για το νερό - Το νερό στα χέρια των πολιτών", στην οποία συμμετείχαν πολίτες και συλλογικότητες, η οποία ξεκίνησε καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου, αναφορικά με τα κέρδη των ιδιωτών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, κέρδη που εξασφαλίζονταν μέσα από «μυστικές συμφωνίες» του κρατιδίου με την εταιρεία.
Ο Κλάους Κιτστάινερ εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το κίνημα για το νερό μέχρι να πετύχει τον στόχο του, διότι ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουν μέσω της δικαστικής οδού τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η καμπάνια -όπως είπε- ξεδιπλώθηκε μέσα από τρία στάδια. Αρχικά το κίνημα ξεκίνησε με τη συλλογή 20.000 υπογραφών, που στην πορεία έφθασαν τις 200.000. Η μαζική αυτή «ενυπόγραφη» διαμαρτυρία έφερε αποτέλεσμα και έπεισε τη Γερουσία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο δημαρχείο της πόλης, όπου το 89% ψήφισε υπέρ του σκοπού εκδίωξης των δύο εταιρειών.

Υπάρχει ρήτρα στο συμφωνητικό για την ΕΥΑΘ

Η μία από τις δύο εταιρείες που εξαγόρασαν το 49,9% της εταιρείας νερού του Βερολίνου ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την τοπική κυβέρνηση και ζήτησε πίσω τα χρήματα που επένδυσε για να αποχωρήσει. Τελικά, αν και επένδυσε περί τα 850 εκατ. έλαβε 1,3 δισ. ευρώ. Η δεύτερη εταιρεία, η γαλλική Veolia, αρνούνταν να φύγει από την εταιρεία νερού και το «Στρογγυλό τραπέζι για το νερό» ξεκίνησε νέα καμπάνια με σύνθημα "Adieu Veiola". Τελικά, και η γαλλική εταιρεία αποχώρησε με το αζημίωτο, λαμβάνοντας 1,4 δισ. ευρώ. Κοινώς, ηεπαναδημοτικοποίηση του νερού κόστισε στο κρατίδιο του Βερολίνου 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που όπως τόνισε ο Κλάους Κιτστάινερ, πρέπει να αποφευχθεί, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Και για να αποφευχθεί θα πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ ήδη έχει καταγγελθεί ότι στο συμφωνητικό που ετοιμάζεται για το ξεπούλημα της εταιρείας προβλέπεται και μεγάλη ρήτρα στην περίπτωση της επανακρατικοποίησής της.
Ο Γερμανός ακτιβιστής είπε ότι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης είναι γνωστός στο Βερολίνο μέσα από άρθρα που δημοσίευσε μια ομάδα Γερμανών που επισκέφθηκε την πόλη πριν λίγο καιρό. Συμβούλεψε την πρωτοβουλία «SOSτε το νερό» να κάνει μια έξυπνη καμπάνια για να προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις άφησε υπονοούμενα για τη στάση του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση για το νερό και άλλα όταν συμμετείχε στην τοπική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό» από την πλευρά τους άφησαν αιχμές ότι οι δήμοι μέχρι στιγμής δεν μπαίνουν δυναμικά στην καμπάνια για το δημοψήφισμα που θα γίνει στις 25 Μαΐου.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ