Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Εκδήλωση στο Αλεξάνδρειο - Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Μια ακόμη ποιοτική εκδήλωση στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου σε παγκόσμια προβολή


* ΣΕΒ. κ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

* ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ



Τη δυνατότητα να αισθανθούμε περήφανοι για την κληρονομιά μας, μας χάρισε η εξαίρετη εκδήλωση του αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, υπενθυμίζοντάς μας πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδική ιστορία και οι Έλληνες ένας λαός με αρχές και ιδανικά.
Τόσο η ποιότητα των χορωδιακών και μουσικών ακουσμάτων, όσο και η εκφραστικότητα του αφηγηματικού λόγου δικαίως απέσπασαν όχι μόνο το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αλλά και τους επαίνους επιφανών Ελλήνων του εξωτερικού, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στην εκδήλωση καθώς υπήρχε καθ’ όλη την διάρκεια παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση.
Το αφιέρωμα έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του 39ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ.

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης που επιμελήθηκε η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, περιλάμβανε μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ίδρυση και συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην επανάσταση του 1821.
Η συναυλία στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα, αποτελούνταν από χορωδούς της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», της «fons musicalis» του Αιγινίου και της Χορωδίας «Ολύμπιες φωνές» Πόρων-Πλαταμώνα, πλαισιώνονταν από 19μελή ορχήστρα καθώς και από 4 αξιόλογους σολίστ, τη Μαρία Δραγασιά, τον Γιώργο Ανδρικόπουλο, τον Ηλία Παπάζογλου και τον Γιώργο Χασαμπένη.
Την παρουσίαση και αφήγηση επιμελήθηκε ο Περικλής Χατζηγιάννης. Στις απαγγελίες ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος. Η διαμόρφωση και συγγραφή των κειμένων έγινε από τον Ιστορικό και Εθνολόγο Θεόδωρο Ζαπουνίδη ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο μαέστρος Ευθύμης Μαυρίδης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου Πιερίας Δημήτρη Παπαργυρίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Χριστίνας Νικολέττου και του Διευθυντή Τεχνικής Περιφέρειας Βόρειας Ελλάδας Φώτη Γκοτζαμπουγιούκη.
Στη συνέχεια, παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τη Βοστώνη των ΗΠΑ, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξανδρείου και Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Κύριε Διονύση Πασχάλη, σύσσωμοι οι απανταχού Μακεδόνες θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το θαυμάσιο έργο που πραγματοποιείτε μέσα από το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. Όλοι οι Μακεδόνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης είμαστε στο πλευρό σας. Εμείς οι Έλληνες, όπου κι αν βρεθούμε, οποιεσδήποτε δυσκολίες κι αν συναντήσουμε, πάντοτε παίρνουμε δύναμη μέσα από την πολιτιστική μας κληρονομιά και από τις αξίες που αυτή παρέχει».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Μακεδονικών Τμημάτων Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χρέος έχομε ως Έλληνες να κρατήσουμε το άγιο φως του παρελθόντος μας αναμμένο και να είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος πάντοτε θα το χρειάζεται».
Από τη Νέα Υόρκη ο πρώην Πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής και πρώην Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ένωσης Η.Π.Α. Φώτης Γερασόπουλος, στον δικό του χαιρετισμό τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενότητας των Ελλήνων προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, Διονύσης Πασχάλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση επισήμανε: «Εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης αρχής και εξουσίας. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο και θα ήθελα να τονίσω ότι η ποιότητα αυτού του αφιερώματος δεν τιμά μόνο τα ιστορικά δρώμενα το έθνους μας αλλά και την Πιερία, καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που προάγουν την τέχνη με σεβασμό στον πολιτισμό μας. Επιβάλλεται να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, γιατί μέσα από τις μνήμες του ένδοξου παρελθόντος θα μπορέσει να υπάρξει κοινωνία με προοπτική και μέλλον. Σας ευχαριστώ».
Τέλος συγχαρητήρια για το αισθητικό και ουσιαστικό περιεχόμενο της εκδήλωσης έδωσε και ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας και Οικονομικός Διευθυντής του Αλεξανδρείου κ. Μαντζούκας, ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης κ. Κωνσταντινίδης, ο Έφορος χορωδίας κ. Μπίντας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς επίσης και πλήθος κόσμου, οι οποίοι και συνεχάρησαν τον μαέστρο Ευθύμη Μαυρίδη και τα μέλη της χορωδίας και ορχήστρας για την υπέροχη βραδιά που χάρισαν σ’ εκείνους αλλά και στους απανταχού Έλληνες.

Τηλ: +302352021000