Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Επιστολή Προέδρου ΣΕΒΕ κ.Δημήτρη Λακασά με 8 δέσμες προτάσεων προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
 Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2014

Επιστολή Προέδρου ΣΕΒΕ με 8 δέσμες προτάσεων προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη

Εν όψει της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά
στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς απευθύνει ανοιχτή επιστολή σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για τις προτεραιότητες της Κυβερνητικής Πολιτικής.

Η χώρα μας έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του grexit και οι Έλληνες εξαγωγείς στην καθημερινή μας τριβή με τους πελάτες του εξωτερικού διαπιστώνουμε την βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας προς το εξωτερικό, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο εξαγωγικό εμπόριο αλλά και στον τουρισμό.

Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αφού τους τελευταίους τρεις μήνες οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων. Συγκεκριμένα, όταν παραδοσιακές αγορές – πελάτες (όπως Αίγυπτος, Συρία, Κύπρος, Λιβύη, Τουρκία), που αποτελούν διαχρονικά σημαντικούς εξαγωγικούς μας εταίρους, παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια σοβαρές οικονομικές επιπλοκές, γίνεται εμφανής η αναγκαιότητα χορήγησης επιπλέον ρευστότητας στους Έλληνες εξαγωγείς, ώστε να αναπτύξουν δίκτυα σε νέες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς κα.

Για να μπορέσει αυτή η κόπωση των ελληνικών εξαγωγών γρήγορα να αναστραφεί και να μην παγιωθεί, θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις ακόλουθες κινήσεις:


1) Άμεση εφαρμογή του ενιαίου και σταθερού φορολογικού συντελεστή (Flat Tax Rate) στο 15% για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, με πενταετή διασφαλισμένη διάρκεια. Ο κ. Λακασάς τονίζει ότι δεν «θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιανουάριο 2015, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαυραγάνης στις τελευταίες του δηλώσεις, να έρθει η ανάπτυξη για να εφαρμόσουμε το Flat Tax Rate, αλλά ακριβώς το αντίθετο, για να έρθει και να επισπευσθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Flat Tax Rate, άμεσα και γρήγορα, εντός του Ιουνίου 2014». Ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι αυτή η ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το αναμενόμενο 0,6% για το 2014 και ταυτόχρονα θα φέρει επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενίσχυση εγχώριων επενδύσεων, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

2) Περιορισμός του κράτους. Παρόλες τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί το διοικητικό κόστος και η γραφειοκρατία στη χώρα μας να είναι σημαντικά. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

3) Εφαρμογή ειδικής τραπεζικής πολιτικής σχετικά με τη ρευστότητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με κόστος όχι μεγαλύτερο του 4,5%. Ακόμα, θα πρέπει νακαταργηθεί η εισφορά 0,6% του Ν. 128/75, τουλάχιστον για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία επιβαρύνει το επιτόκιο χορηγήσεων.

4) Να προχωρήσουν αλλαγές που θα βοηθήσουν να ξεκινήσει η ανάπτυξη και θα διαφοροποιούνται ανά περιφέρεια. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία είναι απαραίτητο να προχωρήσει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

5) Το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) να κατευθυνθεί κατά 80% στις παραγωγικές, εξαγωγικές, καινοτομικές επιχειρήσεις και όχι στους ενδιάμεσους.

6) Εφαρμογή ειδικής πολιτικής ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), που θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση των νέων.

7) Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου με ορίζοντα το 2020, ώστε το 50% του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται από εξωστρεφείς δραστηριότητες, 20% από την μεταποίηση και η ανεργία της χώρας να υποχωρήσει στο 12% (ΜΟ ευρωπαϊκής ένωσης).

8) Θέσπιση και οριοθέτηση της ΑΟΖ εντός το 2014, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικό όφελος στους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης.