Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Είκοσι πράγματα που δε γνωρίζατε για το θόρυβο

Η πιο γνωστή έκρηξη στο Σύμπαν ήταν παντελώς αθόρυβη, ωστόσο επιβεβαιώθηκε χάρη σε κάποια ακουστικά κύματα που «έπιασαν» δύο αστρονόμοι.

Ο εντονότερος θόρυβος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία ήταν αυτός που

προέκυψε από την έκρηξη ενός ηφαιστείου το 1883, ενώ όπως υποστηρίζουν ερευνητές οι άντρες πίνουν πιο πολύ όταν ο θόρυβος σε ένα μπαρ αυξάνεται από 72 σε 88 ντεσιμπέλ.

Διαβάστε παρακάτω είκοσι ενδιαφέροντα πράγματα για το θόρυβο, όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του Discover Magazine:

1. Η Μεγάλη Έκρηξη (το γνωστό σε όλους «Big Bang») ήταν παντελώς αθόρυβη. Τα πάντα στο Σύμπαν επεκτάθηκαν ομοιόμορφα. Τίποτε δεν ήρθε σε επαφή με τίποτα, επομένως, χωρίς επαφή δεν υπήρξαν ηχητικά κύματα.

2. Ο αστρονόμος Fred Hoyle επινόησε τον όρο Big Bang τη δεκαετία του 1950, όχι επειδή πίστευε ότι η Μεγάλη Έκρηξη ήταν θορυβώδης, αλλά επειδή πίστευε ότι η συγκεκριμένη θεωρία ήταν μια ανοησία.

3. Στις 27 Αυγούστου του 1883 εξερράγη το ηφαίστειο Krakatoa στην Ινδονησία, με εκρηκτική δύναμη 200 μεγατόνων ΤΝΤ. Η έκρηξη μπορούσε να ακουστεί σχεδόν 3.000 μίλια μακριά. Θεωρείται ο πιο δυνατός θόρυβος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

4. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υπάρχουν «εκεί έξω» κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι φορτώνουν τα αυτοκίνητά τους με στερεοφωνικούς ενισχυτές που παράγουν 180+ ντεσιμπέλ (dB) και συμμετέχουν σε αγώνες dB drag races. Αν στεκόσασταν σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου από έναν κινητήρα τζετ… αυτόν το θόρυβο θα ακούγατε.

5. Ο ψυχοακουστικός Hugo Fastl υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το θόρυβο των αεροπλάνων σαν να ήταν 10 dB πιο δυνατός από αυτόν ενός τρένου.

6. Δεδομένου ότι η κλίμακα των ντεσιμπέλ είναι λογαριθμική, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται εκθετικά και ο ήχος του κινητήρα ενός τζετ ακούγεται 10 φορές πιο δυνατός από αυτόν ενός τρένου, όταν το επίπεδο του θορύβου που παράγεται και από τα δύο μεταφορικά μέσα είναι το ίδιο.

7. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων είναι πιο ενοχλητικός. Το φαινόμενο αυτό καλείται «railway bonus» και «aircraft malus».

8. Το πρώτο γνωστό διάταγμα για το θόρυβο ψηφίστηκε από την ελληνική επαρχία της Σύβαρης τον 6ο π.Χ. αιώνα. Οι κονσερβοποιοί και τα κοκόρια έπρεπε να ζουν έξω από τα όρια της πόλης.

9. Η αναγνώριση της έκθεσης στο θόρυβο ως επαγγελματικού κινδύνου έγινε πολύ αργότερα. Η πρώτη σχετική επιστημονική μελέτη ξεκίνησε το 1886 από τον Thomas Barr, που ήταν χειρουργός στη Γλασκώβη. Αφού εξέτασε την ακοή 100 σιδηρουργών-μεταλλουργών διαπίστωσε ότι το αδιάκοπο σφυροκόπημα επέφερε σοβαρή απώλεια της ακοής.

10. Μία από τις λύσεις που πρότεινε ο ίδιος για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι σιδηρουργοί, ήταν οι κληρικοί να ξυρίζουν τα γένια τους έτσι ώστε οι εργάτες να μπορούν να διαβάζουν τα χείλη τους όταν έκαναν κήρυγμα.

11. Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να αντιληφθεί ηχητικά κύματα που κινούν το τύμπανο λιγότερο από το πλάτος ενός ατόμου.

12. Ο θόρυβος μπορεί να καταπολεμηθεί με… θόρυβο. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την «ενεργή ακύρωση θορύβου» χρονολογείται πίσω στο 1933, όταν ο γερμανός φυσικός Paul Lueg πρότεινε να «φιμώσουν» τα ηχητικά κύματα με ταυτόχρονη παραγωγή ηχητικών κυμάτων από την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

13. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Bretagne-Sud βρήκαν ότι οι άντρες πίνουν περισσότερο και έως και κατά 20% πιο γρήγορα, όταν ο θόρυβος του περιβάλλοντος ανεβαίνει από 72 στα 88 ντεσιμπέλ.

14. Οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο θορυβώδεις. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία (World Forum for Acoustic Ecology), η ένταση των συνομιλιών των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 10 ντεσιμπέλ τη δεκαετία του 1990.

15. Ο κοινωνικός θόρυβος και αυτός του περιβάλλοντος προκαλούν απώλεια της ακοής, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται λάθος ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν κατά 10 ντεσιμπέλ πιο ήσυχες.

16. Η κώφωση δεν είναι το μόνο πράγμα από το οποίο απειλείται κανείς εξαιτίας του θορύβου. Το στρες προκαλεί 45.000 θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια το χρόνο στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με τον ερευνητή Dieter Schwela από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

17. Υπάρχει ακόμη και η ακούσια επίθεση στους κατοίκους των ωκεανών από τα θορυβώδη ναυτικού σόναρ. Ο θόρυβος αποπροσανατολίζει τις φάλαινες, ενώ αυξάνει και τη διάρκεια των τραγουδιών τους κατά 29%.

18. Προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν την ίδια ποσότητα πληροφοριών σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, τα τραγούδια των φαλαινών έχουν γίνει πιο επαναλαμβανόμενα. Ο θόρυβος μπορεί να είναι η νέμεση του κάθε σήματος.

19. Εκτός κι αν ο θόρυβος είναι το σήμα. Τη δεκαετία του 1960 οι αστρονόμοι Arno Penzias και Robert Wilson συνειδητοποίησαν ότι ο θόρυβος που έπιαναν με το ραδιοτηλεσκόπιό τους ήταν ο ήχος του ίδιου του σύμπαντος.

20. Η ανακάλυψη της μικροκυματικής κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου χάρισε στους δύο αστρονόμους το βραβείο Νόμπελ, καθώς τα υπολείμματα θερμότητας απέδειξαν ότι το Σύμπαν πρέπει να είχε αρχίσει με μια βίαιη έκρηξη.




Πηγή: http://www.logiosermis.net/