Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε, η κυβέρνηση μένει

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά από τη ΝΔ που πλησιάζει τις 4 μονάδες, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η αντοχή ωστόσο που επέδειξε η ΝΔ και η
εκλογική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ μέσω της «Ελιάς» δίνουν το εκλογικό άθροισμα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει, υποσχόμενη βελτιωτικές παρεμβάσεις στην πολιτική της.
Με ελαφρά κάτω από το ποσοστό που πήρε τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά» όχι όμως και το «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν». Είναι σαφές ωστόσο πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι οι δικές του κινήσεις και πρωτοβουλίες από δω και πέρα που θα προσδιορίσουν το εύρος της δυναμικής που θα αποκτήσει στη ελληνική κοινωνία και κυρίως σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας που τον αντιμετωπίζουν ακόμη με σκεπτικισμό κι επιφύλαξη.
Η ΝΔ είναι χαμένη αναμφίβολα αλλά όχι με τον σαρωτικό τρόπο που θα έθετε ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση. Κράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της και κυρίως κανένα από τα σχήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί «από τη σάρκα της» (ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, κλπ) δεν κατάφερε να επιδείξει την αξιοπιστία εκείνη που θα του επέτρεπε να γίνει υποδοχέας της κεντροδεξιάς δυσαρέσκειας.
Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου συνεχίζει την πτωτική του τάση αλλά κατάφερε το εκλογικό ποσοστό του να είναι πάνω από τις δημοσκοπικές προβλέψεις που έθεταν εν αμφιβόλω την επιβίωσή του κι έτσι κέρδισε τις εντυπώσεις. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι βρέθηκε πάνω από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκης που απέτυχε να γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του αρχηγού του και την υποστήριξη που είχε από τα μεγάλα συγκροτήματα των media. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει τον «πρώτο λόγο» στον πολιτικό χώρο που ορίζεται ως κεντροαριστερά.
Μελανό αναμφίβολα το γεγονός πως η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε τρίτο πολιτικό κόμμα και στέλνει 3 βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι η απόδειξη πως η αστυνομικο – δικαστική διαχείριση του πολιτικού φαινομένου «Χρυσή Αυγή» απέτυχε και μένει να διαπιστωθεί αν οι δυνάμεις του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» μπορούν (και θέλουν) να αντιμετωπίσουν τη Χ.Α όπως πρέπει, δηλαδή πολιτικά.
Εν κατακλείδι, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει «τα μπάνια του λαού» και οι εξελίξεις πλέον μετατίθενται σε ένα «θερμό φθινόπωρο» σε συνάρτηση και με την έκβαση του ζητήματος ελάφρυνσης ή μη του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο πάντως ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα βασικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών είναι επιβεβλημένη από τους δανειστές και τα περιθώρια αποκλίσεων είναι από ελάχιστα ως μηδενικά, ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει επικοινωνιακούς τρόπους για να δείξει πως «πήρε το μήνυμα». Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας ανασχηματισμός – ειδικά μέρους ή όλου του οικονομικού επιτελείου – θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανός.