Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αγριεύει η εφορία: Αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη και διασύνδεση των ΔΟΥ ακόμη και με τα Δημοτολόγια

Ουδέν κρυπτόν από την εφορία. Τα νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο που κατάρτισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα έτη 2014-2017 ενεργοποιούνται από φέτος νέες τεχνικές ελέγχου με οn line πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο έως 10.000 ευρώ και διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το κτηματολόγιο, το Δημοτολόγιο, το ΙΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κ.λ.π. Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις επεκτείνονται και σε αλλά χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, προθεσμιακές καταθέσεις.
Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες κατασχέσεων θα εισπράττει ληξιπρόθεσμα χρέη στέλνοντας email στους φορολογούμενους κάθε μήνα αν χρωστούν φόρους. Μάλιστα, θα διασταυρώνει διαρκώς στοιχεία διαρκώς στοιχεία για να βρει από τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ έως τα εισοδήματα που έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα και χλιδάτη διαβίωση.
Πιο αναλυτικά, τα νέα ελεγκτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι τα εξής:
*Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Δημιουργείται από φέτος και στο τέλος Απριλίου 2015 θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.
*On line πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ενεργοποιείται από φέτος η αυτόματη (on line) πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα τρέχοντας υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων. Σε δεύτερη φάση οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στα κατ΄ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων.
*Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου με την επέκταση πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας και ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές έως 10.00 ευρώ με βάση το έτος και το είδος της οφειλής, επέκταση των e-κατασχετηρίων σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και απευθείας χρέωση για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. για τέλη κυκλοφορίας), μέτρο το οποίο εξετάζεται ακόμη με την τρόικα.
*Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Σχεδιάζεται η επέκταση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων πλειστηριασμού με προσέλκυση περισσότερων πλειοδοτών μέσω της δημοσίευσης στο διαδίκτυο.
*Διασύνδεση Τaxis με υπηρεσίες του δημοσίου. Στο σχεδιασμό της ΓΓΔΕ περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση πληροφοριών από το διαδίκτυο καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση με φορείς του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, το κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία κ.λ.π.
*Ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων.
Παράλληλα, κανένα παράβολο δεν θα διατίθεται σε χάρτινη μορφή από τις 2 Αυγούστου. Ηδη μια σειρά παραβόλων διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και μέσα σε τέσσερις μήνες η εφαρμογή e-παράβολο ξεπέρασε τα 350.000 παράβολα. Από τον Φεβρουάριο 2014 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν τα e-παράβολα με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 11.300 ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων.
Τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη νέων ελεγκτών, την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος βαθμολογίου και προαγωγών αλλά και τη δημιουργία "Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας" σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι υπάλληλοι με εξαιρετική απόδοση θα ανταμείβονται με χρηματικές αμοιβές, επαίνους, βραβεία, δημόσια αναγνώριση, παροχή υπηρεσιακού κινητού, laptop, εκπαίδευση, συμμετοχή σε ομάδες εργασίας.
πηγή: Ημερησία, ΤΑ ΝΕΑ
http://news247.gr