Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εθνική: Εις υγείαν των κορόιδων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Μέρισμα στους μετόχους της Εθνικής υποσχέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Τουρκολιάς ύστερα από την άντληση του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ από την Αύξηση Μετοχικού
Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την ΑΜΚ η Εθνική έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1.435 εκατ. ευρώ και, με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, «αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο για διανομή μερίσματος».

Η δήλωση αυτή είναι στην ουσία ένα μήνυμα προς τους μετόχους που συμμετείχαν στην προηγούμενη και την τωρινή αύξηση κεφαλαίου ότι σύντομα θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω μέσω του μερίσματος, αλλά παράλληλα είναι μια ευθεία πρόκληση «στα μούτρα» του Δημοσίου.

Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε ότι η Εθνική έχει κεφαλαιακό «άνοιγμα» (δηλαδή νέες κεφαλαιακές ανάγκες) 2.183 εκατ. ευρώ, Η αύξηση κεφαλαίου, λοιπόν, έγινε πρώτα απ” όλα για να καλύψει το κεφαλαιακό της άνοιγμα. Ύστερα από αυτό, από τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε με τη νέα ΑΜΚ απομένουν 317 εκατ. ευρώ. Πώς λοιπόν ο κ. Τουρκολιάς διαβεβαιώνει ότι η Εθνική θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, όταν αυτές αξίζουν 1.435 εκατ. ευρώ;

Κια αντίστροφα: Αν αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, από τα χρήματα της ΑΜΚ θα μείνουν 1.065 εκατ. ευρώ. Πώς λοιπόν θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες που ανέρχονται σε 2.183 εκατ. ευρώ;

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο αμείλικτα αν υπολογίσουμε ότι το φθινόπωρο αναμένονται τα νέα, πιο αυστηρά stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από τα οποία θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Συμπέρασμα; Η διοίκηση της Εθνικής, πριν καλά καλά η τράπεζα βγει από την εντατική, διαβεβαιώνει τους μετόχους ότι θα αρχίσει το παλιό «πάρτι» με μερίσματα και μπόνους – για να μην ξεχνιόμαστε.

Εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή του Δημοσίου και εν τέλει των φορολογουμένων, που «φορτώθηκαν» 238 δισ. ευρώ (!) εγγυήσεων αλλά και 50 δισ. ευρώ «ζεστού χρήματος» για να σωθούν οι τράπεζες ενώ η κοινωνία καταστρέφεται, χωρίς καν να αποκτήσει τον έλεγχό τους.

Τώρα, οι διοικήσεις ετοιμάζονται ξανά για … «πάρτι»!