Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Εκδηλώσεις Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 05 - 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Σεµινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε, για
δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ακαδηµία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, το διάστηµα 05 - 06 Απριλίου 2014, στην Ελασσόνα. Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Hamos Place» πενήντα (50) χοροδιδάσκαλοι από διάφορα µέρη της Ελλάδας διδάχτηκαν λεπτοµέρειες των χορών, µουσικοκινητικές αναλύσεις, την ιστορία τους και τα ιδιαίτερα µυστικά που τους χαρακτηρίζουν. 
Η αρχή έγινε το Σάββατο 05 Απρίλίου 2014 όπου ο κ. Παπακώστας Χρήστος, Λέκτορας στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών δίδαξε χορούς της Ηράκλειας Σερρών παρουσιάζοντας παράλληλα τον τόπο καταγωγής των και τη διαχρονική ιστορική διαδροµή των χορών αυτών. 


Τη συνέχεια πήρε ο κ. Γκορόγιας Ιωάννης, χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών στην περιοχή της Ξάνθης, όπου δίδαξε χορούς της ∆υτικής Θράκης δίνοντας µε ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του κάθε χορού, τη διαφορετικότητα αυτού από χωριού σε χωριό, τις ιδιοµορφίες που τους χαρακτηρίζουν, τις εποχές του χρόνου που χορεύονταν, τον ιδιαίτερο βηµατισµό. 
Η µέρα ολοκληρώθηκε µε χορούς και τραγούδια της Κρήτης από τον κ. Κατσιρντάκη Νικόλαο. 
Παρουσιάστηκαν οι χοροί µε την αυθεντική τους µορφή ενώ παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά για την ιστορία του κάθε χορού, από ποιους χορεύονταν και σε ποια χωριά. Παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά στις διαφοροποιήσεις των χορών ανά περιοχή. 
Την επόµενη µέρα, Κυριακή 06 Απριλίου 2014 η διδασκαλία ξεκίνησε µε χορούς της ∆υτικής Θράκης από τον κ. Γκορόγια Ιωάννη. Επεξηγήθηκε αναλυτικά ο βηµατισµός των χορών, οι ιδιαιτερότητες αυτών ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία από επιτόπια έρευνα που πραγµατοποιήθηκε σε χωριά της περιοχής. 


Το σεµινάριο έκλεισε µε χορούς της Κρήτης από τον κ. Κατσιρντάκη Νικόλαο. Παρουσιάστηκε µε ιδιαίτερα εµφατικό τρόπο το µέτρο και η µουσικοκινητική ανάλυση των χορών ενώ ακολούθησε επίδειξη στολών µε παράλληλη αναφορά στον τρόπο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου. 
Το βράδυ του Σαββάτου, στην ίδια αίθουσα, δόθηκε δεξίωση προς τιµή όλων των συµµετεχόντων 
χοροδιδασκάλων, µε τη συµµετοχή πλήθους κόσµου. Σε µία ειδικά διαµορφωµένη αίθουσα έγινε πρακτική εξάσκηση όλων όσων διδάχτηκαν στη διάρκεια της µέρας ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόµενους να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες µε τη συνοδεία 12µελούς ορχήστρας παραδοσιακής µουσικής µε µουσικούς από τη ∆υτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Κρήτη. 
Η ολοκλήρωση του 2ου Σεµιναρίου Παραδοσιακών Χορών άφησε µία εικόνα ικανοποίησης καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συµµετέχοντες ήταν σηµαντικές ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιµελώς τεκµηριωµένες και ολοκληρωµένες. Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεµιναρίου αποτέλεσε µία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και τη διαπίστωση ότι αυτό πλέον καθιερώνεται ως θεσµός στην πόλη της Ελασσόνας. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε πολύ κόσµο να επισκεφτεί και να γνωρίσει για πρώτη φορά την Ελασσόνα. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι υπήρχαν συµµετοχές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Ξάνθη, Λαµία, Τρίκαλα, Έδεσσα, Τύρναβο, Ελασσόνα, Αριδαία, κ.α. περιοχές της Ελλάδος. 


Η Ακαδηµίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών θα ήθελε να ευχαριστήσει τους χορηγούς της όλης εκδήλωσης: Μίχος Κατασκευές - Τεχνική Εταιρία, Παραδοσιακές Στολές - Ζαρώτη Ελένη, Αρτοποιείο Μπαγιώτας Νικόλαος, Σούπερ Μάρκετ - Βλαχοδήµος Κωνσταντίνος, Ασφάλειες - Αδάµου Ελένη, Κατάστηµα ειδών υγιεινής - ∆ριστέλας ∆ηµήτριος, Γραφείο γενικού τουρισµού - Λιάκος Γεώργιος, «Μικρό Καφέ» - Καραγιάννης Αθανάσιος, Καφέ «Petite» - Φώλλας Κωνσταντίνος, Ταβέρνα «Στου Θωµά» - Γεωργούλας Θωµάς, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας: «Party FM - 97,1», «Ράδιο Ελασσόνα», «Ράδιο Κιβωτός», Εφηµερίδα «Αναγνώστης», Εφηµερίδα «Έκδοση». Η Ακαδηµία ευχαριστεί επίσης θερµά το γνωστό Ελασσονίτη κ. Μαντέλα Μιχάλη για την ευγενική συµµετοχή του στην ορχήστρα που συνόδευσε τη δεξίωση το βράδυ του Σαββάτου. 
Ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Ακαδηµίας για τη συνδροµή τους στην οµαλή διεξαγωγή του σεµιναρίου. 

Ανανεώνουµε το ραντεβού µας για το 2015 µε το 3ο Σεµινάριο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη της Ελασσόνας. 





3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΑΙ∆ΙΚΩΝ - ΕΦΗΒΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 12/04/2014 - 13/04/2014 

Το µεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών - εφηβικών χορευτικών συγκροτηµάτων στην ελληνική επικράτεια έκλεισε τις πύλες του την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, στην Ελασσόνα. Πρόκειται για το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών - εφηβικών χορευτικών συγκροτηµάτων που διοργάνωσε η Ακαδηµία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας, το διήµερο 12 - 13 Απριλίου 2014.

Για δύο µέρες εξήντα τρεις (63) χορευτικές οµάδες από 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για τον παραδοσιακό χορό και τον πολιτισµό γενικότερα. Στο χώρο της κεντρικής πλατείας Ελασσόνας 1.550 µικροί χορευτές ηλικίας 6-15 ετών παρουσίασαν µε επιµέλεια και οργάνωση το χορευτικό τους πρόγραµα και προσέφερεν άπειρες στιγµές ικανοποίησης και ευχαρίστησης στο κοινό που τους παρακολουθούσε. Η πόλη της Ελασσόνας κατακλύστηκε από 3.000 και πλέον επισκέπτες όλων των ηλικιών, µε τις εντυπώσεις όλων να είναι εξαιρετικές.
Για τις ανάγκες του φεστιβάλ είχε στηθεί ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο σκηνικό το οποίο αποτελούνταν από τέσσερις εξέδρες, σε δύο επίπεδα, οι οποίες συνοδεύονταν από παραστάσεις της ελληνικής υπαίθρου και πιο συγκεκριµένα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και των ελληνικών νησιών. Αυτά, σε συνδυασµό µε τον ηχητικό εξοπλισµό υψηλής ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας, δηµιούργησαν ένα αισθητικό αποτέλεσµα αντάξιο των προσδοκιών των διοργανωτών.


Η διοργάνωση περιελάµβανε συγκέντρωση όλων των συλλόγων στο χώρο της πλατείας και του δηµοτικού χώρου στάθµευσης, παρέλαση σε κεντρικό δρόµο της πόλης, τακτοποίηση όλων των χορευτικών συγκροτηµάτων σε χώρο που είχε οριστεί εντός της πλατείας και παρουσίαση των χορών που είχαν προεπιλεγεί, την ίδια χρονική στιγµή, από τέσσερις χορευτικές οµάδες.
Επί δύο ώρες µικροί χορευτές από όλα τα πλάτη και µήκη της χώρας παρουσίασαν µε χάρη, λεβεντιά και µεράκι χορούς της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των νησιών του Αιγαίου, της Θράκης και της Μακεδονίας.


Πλήθος ακουσµάτων πληµµύρισαν το χώρο της πλατείας ενώ η ποικιλοµορφία και η διαφορετικότητα των παραδοσιακών στολών δηµιούργησε ένα ψηφιδωτό χρωµάτων και εικόνων.
Στις εκδηλώσεις συµµετείχαν σύλλογοι από τις κάτωθι περιφερειακές ενότητες της χώρας: Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, ∆ράµας, Σερρών, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Ηµαθίας, Πέλλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Αττικής και Κυκλάδων. Λόγω του µεγάλου αριθµού των αιτήσεων η οργανωτική επιτροπή βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απορρίψει µεγάλο αριθµό εµπρόθεσµων αιτήσεων λόγω υπερκάλυψης των θεµατικών ενοτήτων που παρουσιάστηκαν.
Η πρωτοβουλία της Ακαδηµίας για τη διοργάνωση ενός τόσο µεγάλου γεγονότος στέφθηκε µε απόλυτη επιτυχία και σε αυτό συνέβαλαν όλα τα µέλη του συλλόγου µε την αφιλοκερδή συµµετοχή και τη θέληση τους να προσφέρουν για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου µας. Επί τρεις µήνες 60 άνθρωποι του συλλόγου, µετά από συντονισµένες ενέργειες και πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν αυτό το µοναδικό για τα ελληνικά δεδοµένα θέαµα. Το µεράκι και η θέρµη όλων των φίλων, χορευτών και υποστηρικτών της Ακαδηµίας ξεπέρασε κάθε προηγούµενο δίνοντας µία νότα ισιοδοξίας ότι ο εθελοντισµός στις µέρες µας µπορεί να ξεπεράσει προβλήµατα και αγκυλώσεις.


Ο συντονισµός όλων και η ανάγκη για επαγγελµατικού τύπου διοργάνωση απαιτούσε πλήθος εργασιών τόσο από τα µέλη του συλλόγου όσο και από φορείς της πόλης. Το ∆.Σ. της Ακαδηµίας ευχαριστεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για τη χρηµατοδότηση, το ∆ήµο Ελασσόνας και τον ∆ήµαρχο κ. Πασχόπουλο για την επιχορήγηση και για την προσφορά της υλικοτεχνικής υποδοµής καθώς και το προσωπικό του ∆ήµου για την αµέριστη συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Παράλληλα ευχαριστεί το Α.Τ. Ελασσόνας για την πολύτιµη βοήθεια του ως προς την οµαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας όπως και τους «Έλληνες ∆ιασώστες» για την εθελοντική τους συµµετοχή.
Η «Ακαδηµία» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους χορηγούς του φεστιβάλ: Νερό «Σαµαρίνα», «Εύαγγελος & Κωνσταντίνος Έξαρχος και Σία Ο.Ε.», παδικά έπιπλα «MODECO», τουριστικό γραφείο «Γκουτζουρέλας Τουρς», ήχος - φως «Βαλιώτης ∆.», καφέ «Λευκό», συνεργείο - αντιπροσωπείες µηχανηµάτων «Λιάνος», καφέ «Οξυγόνο», καντίνες «Σκρέτας», ταχυφαγείο «Νόστιµο», ταβέρνα «στου Θωµά», ταχυφαγείο «Απλά & Αλλιώτικα», µεταφορές «Ζδάνης ∆.» καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας:
«Party FM - 97,1», «Ράδιο Ελασσόνα», «Ράδιο Κιβωτός», Εφηµερίδα «Αναγνώστης», Εφηµερίδα «Έκδοση».


Η Ακαδηµία ευχαριστεί επίσης θερµά το γνωστό Ελασσονίτη κ. Μαντέλα Μιχάλη για την ευγενική συµµετοχή του στην ορχήστρα που συνόδευσε το διήµερο φεστιβάλ.
Η ολοκλήρωση του 3ου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών - εφηβικών χορευτικών συγκροτηµάτων προκάλεσε κλίµα ευφορίας τόσο στους συµµετέχοντες όσο στους διοργανωτές και τους φορείς - επαγγελµατίες της πόλης. Η άψογη διοργάνωση, οι θετικότατες κριτικές από όλους τους συλλόγους και η θερµή αντιµετώπιση των εκδηλώσεων, από το κοινό της επαρχίας Ελασσόνας, δηµιουργεί την απαίτηση για πραγµατοποίηση αυτών κάθε χρόνο, την ίδια χρονική περίοδο και τη διαπίστωση ότι αυτή η συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων καθιερώνεται ως θεσµός στην πόλη της Ελασσόνας. Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του φεστιβάλ αποτελεί µία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει η Ακαδηµία για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Ένας σύλλογος που έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διάφορες χώρες, ανά την υφήλιο, τις οποίες
επισκέφτηκε. Μια πολιτιστική κίνηση ανθρώπων της Ελασσόνας η οποία αποδεικνύει έµπρακτα ότι µόνο αυτή µπορεί να πραγµατοποιήσει εκδηλώσεις κύρους, πανελληνίου εµβέλειας και επαγγελµατικής οργάνωσης.
Ένα µεγάλο µπράβο σε όλους όσους ενεπλάκησαν µε το φεστιβάλ, άµεσα και άµεσα, και µία ειλικρινή συγνώμηµη για τυχόν λάθη και παραλείψεις.
Ανανεώνουµε το ραντεβού µας για το 2015 µε το 4ο Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
παιδικών - εφηβικών χορευτικών συγκροτηµάτων, στην πόλη της Ελασσόνας. Ένα φεστιβάλ µε
περισσότερες δράσεις και µεγαλύτερη συµµετοχή.

Από την Ακαδηµία