Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Παγιδευμένοι ανάμεσα σε φίλους... του Αθανασίου Δούναβη

Στις προηγούμενες εκλογές ήμουνα και τήρησα στο ακέραιο  την απόφαση όλων των Κολινδρινών για αποχή από τις δημοτικές εκλογικές διαδικασίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό της τότε κυβέρνησης στο θέμα της έδρας του δήμου Πύδνας
Κολινδρού.
Το αν οι λιγότεροι τη τηρήσαμε και οι περισσότεροι συνδημότες μου δε τη τήρησαν, συμμετέχοντας τελικά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι  δεν είναι δικό μου θέμα για να αιτιολογήσω μια αντίθετη άποψη. Όλοι και όλα κρίνονται στο τέλος από την ιστορία. Και αυτοί που συμμετείχαν αλλά και αυτοί που απήχαν.

Σε ανύποπτη στιγμή του πρόσφατου παρελθόντος και συζητώντας με γνωστούς και φίλους, θεωρήσαμε ότι αφού η αποχή μας δεν απέφερε το θετικό αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε - όπως αρχικά είχε διατυπωθεί - τότε είναι καλά να συμμετάσχουμε και πάλι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αφού συν τοις άλλοις είναι χρέος και εθνικό μας καθήκον.
Από τότε ο χρόνος, η καθημερινότητα, διάφορα εμπόδια και χαρές της ζωής συνέχιζαν την πορεία τους και οι προεκλογικές μας αναζητήσεις ήρθαν να γεμίσουν τις οικογενειακές και φιλικές μας εξόδους.
Ποιος θα κατέβει, ποιος είναι καλός, ποιος το ένα και ποιος το άλλο ήταν τα θέματά μας και κάθε φορά τα ανακυκλώναμε. Όπως εξάλλου έκανε και η πλειοψηφία των συνδημοτών μας.

Από τον καιρό που ο κ.Παναγιώτης Καζάς και ο κ. Δημήτρης Ζαφείρης σε φιλικές μας συζητήσεις και ξεχωριστά ο καθένας τους δεν έκρυβαν  την πρόθεσή τους για κάθοδο ως υποψήφιοι δήμαρχοι και να πλαισιώσουν τις δεδομένες κατά τη γνώμη μου τότε υποψηφιότητες των κ. Λαγδάρη και κ. Δανιηλίδη, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πια στο σημείο μηδέν, να μετράμε αντίστροφα και ένα υποψήφιο δήμαρχο ακόμη.Τον κ. Γκαϊντατζή.
Φτάνοντας όμως στο σημείο μηδέν διαπίστωσα ότι στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων συμμετέχουν φίλοι,γνωστοί  και συγγενείς.
Από τους υποψηφίους δημάρχους μέχρι και πάρα πολλούς συμβούλους σε όλο το εύρος του δήμου Πύδνας Κολινδρού. Αυτό είναι πολύ καλό αλλά έχει και παράπλευρα ζητήματα.
Σκέφτομαι ότι την προηγούμενη φορά δεν μπήκα καν στο κόπο να κοιτάξω τα ψηφοδέλτια και τώρα είναι όλα τόσο διαφορετικά!
Να συμπληρώσω ότι στο μεσοδιάστημα έλπιζα ότι θα άλλαζε το εκλογικό σύστημα και θα μπορούσαμε να ψηφίζαμε ξεχωριστά συμβούλους και δημάρχους, ανεξαρτήτως παρατάξεων, αλλά αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι κάποιοι δε θέλουν το αυτονόητο, καθώς επιδιώκουν συνεχώς να μας κρατούν ομαδοποιημένους και όχι ελεύθερους.
Τέλος πάντων αυτό είναι άλλο πολύ σοβαρό θέμα.

Συνεχίζω για τα προεκλογικά:
Καταρχάς, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί είναι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, άρα μπαίνει το πρώτο δίλημμα για την επιλογή του ενός.
Προχωρώντας στους υποψήφιους συμβούλους, έρχεται το δεύτερο και ίσως το μεγαλύτερο δίλημμα.
Βλέπω ότι αξιόλογοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που όλοι μαζί δημιουργήσαμε τον περασμένο χειμώνα μετά από πολλές θύελλες, αντιδράσεις και τρικυμίες έναν νέο αθλητικό σύλλογο, να ακολουθούν ο καθένας τους διαφορετικό συνδυασμό.
Βλέπω συνεργάτες, να τραβάνε κι αυτοί διαφορετικό δρόμο ο καθένας τους.
Βλέπω κολλητούς φίλους να δοκιμάζουν τη τύχη τους για πρώτη φορά στην πολιτική κι όχι όλοι σε μία παράταξη.
Φαντάζομαι ότι αυτό προβληματίζει κατά κόρον μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων.
Ότι είμαστε "παγιδευμένοι" ανάμεσα σε φίλους όσον αφορά τη τελική εκλογική μας επιλογή. 
Νομίζω ότι μπαίνει ένα πάρα πολύ μεγάλο δίλημμα...

Να ψηφίσουμε με τη λογική ή με την καρδιά?  

Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφίσουμε με τη λογική....


Θα ήθελα επί ευκαιρίας να παρακαλέσω πάρα πολύ όλους τους υποψηφίους να μην ασκούν ψυχολογικές και ψυχοφθόρες πιέσεις στους ψηφοφόρους...
Θέλουμε να αλλάξουν προς το καλύτερο, κακές συνήθειες του παρελθόντος κι αυτό είναι στο χέρι όλων μας.
Αρχής γενομένης από τα νέα ήθη που διαδίδουν ότι θέλουν να περάσουν οι εκλογικοί συνδυασμοί της βόρειας Πιερίας.


Αθανάσιος Δούναβης
Κάτοικος Κολινδρού 
Δήμου Πύδνας Κολινδρού



Υ.Γ.
Επειδή έθιξα μετά από πάρα πολύ καιρό το θέμα της έδρας του δήμου Πύδνας Κολινδρού κι επειδή αιωρούνται κάποια σχόλια για τη τότε αποχή μας από τις εκλογές, θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής:
Υπάρχει δημότης Πύδνας Κολινδρού που να πιστεύει ότι αν η έδρα του υπό ίδρυση νέου Καλλικρατικού δήμου οριζόταν από την αρχή στο Αιγίνιο, θα υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει η αποχή από τους κατοίκους του Κολινδρού? Απαντώ ευθέως, δίχως αναστολές και  ενδοιασμούς ΟΧΙ...
Απλώς η αναποφασιστικότητα  και ο εμπαιγμός της τότε κυβέρνησης σε συνδυασμό με κάποιες υπόγειες και σκοτεινές διαβουλεύσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.
Άρα η αποχή ήταν η διαμαρτυρία μας, προς τον τρόπο λειτουργίας  θεσμών και νόμων της πατρίδος μας. Τίποτα άλλο.
Αυτά για τυχόν λάθος αντιλήψεις που ίσως διέπουν ορισμένους συνδημότες, οι οποίες είναι ικανές να επιφέρουν μια συνεχιζόμενη διαμάχη χωρίς ουσιαστική αιτία.