Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αναστηλώνονται οι ιεροί ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Άνω Σκοτίνα και του Άγιου Αθανασίου με παρέμβαση του Απόστολου Λάγιου

 Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την δημοσιογραφική παρέμβαση του δημοσιογράφου Απόστολου Λάγιου αναστηλώνει τους ιερούς ναούς της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Άνω Σκοτίνα και του Άγιου Αθανασίου


Με δημοσιογραφική παρέμβαση του δημοσιογράφου Απόστολου Λάγιου αναστηλώνονται οι δύο ιεροί ναοί.Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Απόστολος Λάγιος με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ.Μενδώνη Λίνα και με την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ Βλαζάκη Μαρία άρχισαν οι εργασίες για να αναστηλωθούν οι ναοί.
Εδώ και καιρό η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Άνω Σκοτίνα βρίσκεται σε δεινή θέση. Θες η πολυκαιρία, θες οι κακοκαιρίες, θες η εγκατάλειψη. Όλα συνετέλεσαν. ώστε σήμερα να βρισκόμαστε στο χείλος του αφανισμού του ναού. Τοίχοι, κολόνες, δάπεδα, παντού ρωγμές. Τα πάντα ετοιμόρροπα. Κι όλοι θλίβονται και δυσανασχετούν. Όλοι φταίνε, όλοι μιλάνε, μα λύση καμιά. Η πολεοδομία της Κατερίνης χαρακτηρίζει το ναό ώς ετοιμόρροπο. Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος κόκκινος. Οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν από πολεοδομίες και αρχαιολογίες. Ο κόσμος νοιάζεται για τη διάσωση του ναού.
Έγιναν κρούσεις σε αρμόδια όργανα και στην Αρχαιολογία από το 2001 χωρίς αποτέλεσμα. Προσωπικά εκφράζω την άποψη πως θα ‘ρθει καιρός που η γενιά μας θα κρύβεται στ’ αρμάνια, θα χώνεται «ζ ντ Μπαρμπούσ’ μπιστιριά»***. Τα παιδιά μας δε θα συγχωρούν τη δική μας αμέλεια βλέποντας το χάλι και κατάντημα των παραδοσιακών μνημείων του τόπου. Μόνη μας παρηγοριά είναι η φύση που σάλεψε, αφού δε στοιβάζει βαρύ χιονιά. Η εκκλησία θα σωριάζονταν. Άντε -τότε- να λειτουργηθείς στην Παναγιά!
Τέλος σε λίγες μέρες τελειώνει η αναστήλωση του ναού Αγίου Αθανασίου κτίσθηκε τον 17ο αιώνα και είναι πλουσιώτατος σε αγιογραφίες.