Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Κούρεμα 16,5% των κυπριακών ομολόγων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... cytoday.eu
Νέο πλήγμα για τις Κυπριακές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, να κουρέψει τα κυπριακά κρατικά ομόλογα που κατέχουν Τρ.Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατική


Κούρεμα 16,5% των κυπριακών κρατικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες, Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατική, που θα περάσουν τον ερχόμενο μήνα από το τεστ αντοχής, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ).
Η ανακοίνωση στις τρεις τράπεζες έγινε από τις 29 Απριλίου.
Η απόφαση καταφέρνει νέο πλήγμα στις τρεις κυπριακές τράπεζες, αφού τις υποχρεώνει σε εξεύρεση νέων επιπρόσθετων κεφαλαίων για τους σκοπούς των τεστ αντοχής και μάλιστα σεβαστών σε ύψος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινής» ο Συνεργατισμός, που κατέχει κρατικά ομόλογα ύψους 750 εκατομμυρίων, θα πρέπει να συμπληρώσει την κεφαλαιακή του βάση κατά 180 εκατομμύρια, η Ελληνική Τράπεζα κατά 70 εκατομμύρια και η Τράπεζα Κύπρου κατά 198 εκατομμύρια.
Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα έχουν θορυβηθεί από την απόφαση και χειρίζονται από κοινού το θέμα, που δημιουργήθηκε.
Χειρισμού τυγχάνει επίσης η απόφαση και από τις ίδιες τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ο Συνεργατισμός διόρισε πριν από δέκα περίπου ημέρες τον γνωστό οίκο Blackrock, στον οποίο ανέθεσε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή όλων των παραμέτρων της μεθοδολογίας, που θα χρησιμοποιηθεί για το τεστ αντοχής με στόχο την χαλάρωση ορισμένων, ώστε να «ισοσκελισθεί» η ζημιά, που θα υποστεί από την απόφαση.
Η Τράπεζα Κύπρου έχει επίσης διορίσει μεγάλο και γνωστό οίκο για να διαπραγματευθεί τη δική της υπόθεση, ενώ η Ελληνική εργάζεται στη βάση δικών της μοντέλων.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε κούρεμα, επίσης, 16,5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα περάσουν το τεστ, καθώς και κούρεμα 10% για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας.
Για τις υπόλοιπες χώρες το κούρεμα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% μέχρι 2%.
Μόνο τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας διαφέρουν, αφού υφίστανται κούρεμα ύψους 3%.