Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

2114: Σαν σήμερα... Έλληνες ήρωες στη Βραζιλία

O Xρήστος Σταθόπουλος γράφει για την Εθνική που έφτιαξε... μέλλον.
Αυτή η Εθνική είναι γεμάτη Ελλάδα. Καλή Ελλάδα. Που έχει πείσμα, θέληση, δουλεύει ομαδικά, εργάζεται σκληρά, δε μασάει από την πρόκληση και παλεύει μέχρι τέλους.

Αυτή η Εθνική είναι ηρωική και αυτό δεν αποτελεί βούτηγμα του χαπιού μέσα στο χρυσό για να κατέβει πιο εύκολα με το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού. Είναι η απλή και απτή πραγματικότητα. Τα παλικάρια του Σάντος και ο ίδιος ο Πορτογάλος με το καλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία του εθνικού συγκροτήματος και με τις δύο εξαιρετικές παρουσίες στο Euro πριν από δύο χρόνια και τώρα στη μακρινή Βραζιλία, αξίζουν τις καλύτερες τιμές.
Δε μιλάω για πριμ, διότι πολλοί από εμάς ίσως το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μιλάω για την ηθική επιβράβευση όλων μόνο και μόνο για την κληρονομιά που άφησαν. Σκεφτείτε ένα μικρό παιδί να βλέπει την Εθνική. Θα καταθέσω κάτι προσωπικό από τον χθεσινό αγώνα που παρακολουθούσα με κομμένη την ανάσα, με νεύρα από την ατυχία και το ρολόι που κυλούσε γρήγορα, με... γεμάτο στομάχι βεβαίως, με πάθος, με ένταση, αλλά και με τον πιτσιρικά μου. Ο μικρός, λοιπόν, στα 6 του, είχε στιγμές που μου έκλεβε το μάτι από την τηλεόραση με τις αντιδράσεις του. Ήταν στιγμές που έχανα φάσεις, αλλά αυτές οι ίδιες με έκαναν να χαμογελώ βλέποντας το μέλλον της Ελλάδας να παρακολουθεί το καλύτερο παρόν. Να γεμίζει το σφουγγαράκι-μυαλό του με εικόνες σαν τη "χθεσινή", να σκανάρουν τα ματάκια του τους Έλληνες μαχητές των γηπέδων και να ακούει φωνές από παντού την ώρα που ο Σωκράτης (ξανα)αποδείκνυε γιατί θα γίνει σούπερ σταρ.
Αυτή η κληρονομιά, λοιπόν, είναι σαν το σοφό σλόγκαν που λέει ότι τα ωραιότερα και πιο ακριβά πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα. Η ελληνική αποστολή αυτό κατάφερε: να θυμίσει, να δείξει, να υποδείξει, να εμπεδώσει στο μυαλό όλων ότι η περηφάνια, η αξιοπρέπεια που γεμίσαμε και φουσκώσαμε όλοι, δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται, δεν μετριέται. Μπαίνει μέσα σου και την κρατάς. Αυτή η νύχτα θα μείνει για πάνταΚαι σε 100 χρόνια από τώρα θα τη θυμόμαστε διότι για όποιον δεν πρόλαβε να το σκεφτεί πάνω στην τρέλα του -και δικαιολογημένα- αυτή η Εθνική Ομάδα μετά την Ακτή και το μεγάλο ματς στο Περναμπούκο δημιούργησε δύο νέα "Σαν Σήμερα".
ΥΓ. Πριν πει ο οποιοσδήποτε το οτιδήποτε για τον Γκέκα. Κι εγώ φοβόμουν, δεν του "πήγε", άλλωστε, το τουρνουά. Όμως είναι από τους ποδοσφαιριστές που πήγε στο Μουντιάλ με εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας από τα 11 βήματα. Plus ότι μπορεί να συμβεί παντού και πάντοτε.
ΥΓ2. Για τον Καραγκούνη τι να πρωτοπείς και τι να ξαναπείς. Εμβληματικός, συγκινητικός, παράδειγμα προς μίμηση.
ΥΓ3. Απαντήσεις έδωσε και ο Κατσουράνης. Τώρα έχει το παιχνίδι στα χέρια του για να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι.
ΥΓ4. Κρατείστε τα στομάχια σας για τις δηλώσεις των μαϊντανών-πολιτικών.


Διάβασε περισσότερα στο: 2114: Σαν σήμερα... Έλληνες ήρωες στη Βραζιλία | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook