Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Μουσουλμανική προσευχή έξω από την Αγία Σοφία...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... constantinoupoli.com
Χιλιάδες μουσουλμάνοι έκαναν στις 4 το πρωί το πρωινό «ναμάζι» (προσευχή) έξω από την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης μετά από τη σχετική έκκληση και εκστρατεία του
«Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί από διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 3 το πρωί. Αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει μπλόκο γύρω από την Αγία Σοφία προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο του πλήθους. Το «ναμάζι» έγινε στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία.

Στη συνέχεια το πλήθος διαλύθηκε φωνάζοντας το σύνθημα «να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία».
Πάντως αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του πρώην Προέδρου του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, Γιουσούφ Χαλάτσογλου, από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP), o οποίος  ισχυρίσθηκε ότι στο διάταγμα, που είχε ετοιμασθεί για τη μετατροπή του τεμένους της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή. «Το εν λόγω διάταγμα δε δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου, η δε υπογραφή που λέγεται ότι είναι του Ατατούρκ είναι πλαστή», είπε ο Χαλάτσογλου.
Από την άλλη, Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά των ενεργειών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Στο κείμενο της εκστρατείας με τον τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει ως μουσείο» υπέγραψαν περισσότεροι από 1000 ιστορικοί, ειδικοί και διανοούμενοι.
Σε συνέντευξη Τύπου είπαν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει ως μουσείο.


constantinoupoli