Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

"Είμαστε όλοι Πεμπτοφαλαγγίτες"- Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας

Είμαστε όλοι Πεμπτοφαλαγγίτες!

Δημήτρης Μάρδας
Καθηγητής Τμήματος Οικονομιών Επιστημών του ΑΠΘ
π. Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (2000-2002)

Όλοι, όσοι καταγγέλλουμε τη φαυλότητα, την υποκρισία, την αναποτελεσματικότητα, και οτιδήποτε σχετικό έχει αποδέκτη τις κακοτεχνίες της ηγεσίας
του ΠΑΣΟΚ, είμαστε ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ, κατά τον κο Βενιζέλο, αφού με τη κριτική μας  υπονομεύουμε το έργο του αρχηγού του κόμματος(!!!).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξάρσεις της γλωσσολαγνίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με ένα σύνολο πρωτότυπων όρων, επιδιώκει να μετριάσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης για την κατάρρευση του κόμματος.
Λίγο παλαιότερα, στρεφόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιώντας έναν νεοελληνισμό, αναφέρθηκε στον «εκτσογλανισμό» στον οποίο οδηγεί την κοινωνία η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπονοώντας μάλλον ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χαράσσει τον δρόμο τη αρετής!.
Τώρα, μετά τα φτωχά αποτελέσματα που εισέπραξε το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, θυμήθηκε ότι κάποιοι άλλοι ευθύνονται γι’ αυτό, αφού υπονομεύουν το έργο του.
Ο ηγέτης του κόμματος κατά τα λεγόμενά του, είναι μάλλον άμοιρος ευθυνών –αν και ουδέποτε ακούσαμε κάποια άξια λόγου αυτοκριτική– καθώς οι πάντες ευθύνονται για την κατάντια του ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχει, κατά τον κο Βενιζέλο, συλλογική ευθύνη ως προς τις επιλογές της ηγεσίας(!!!)
Έτσι λοιπόν, ένας άνθρωπος που κατά δήλωσή του, διαθέτει «ανεξάντλητές ψυχικές δυνάμεις», ευθυνόμενος κατά ένα μεγάλο μέρος για το υφιστάμενο σύστημα διαπλοκής ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και την οικονομική ελίτ της χώρας και αφήνοντας από την άλλη πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο χειρισμού της λίστας Λαγκάρντ, ανακαλύπτει πεμπτοφαλαγγίτες μέσα στο ΠΑΣΟΚ!
Δεν νομίζουμε ότι αυτοί οι πεμπτοφαλαγγίτες ευθύνονται για το πελατειακό κράτος, για το ανέγγιχτο λαθρεμπόριο καυσίμων, για το παραεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, για το σαθρό σύστημα των προμηθειών υγείας, όπως επίσης και για το τον «Νόμο περί ευθύνης των υπουργών», που οδηγεί με τη σειρά του σε εκτροπές το πολιτικό μας σύστημα.
Επίσης δεν ευθύνονται οι πεμπτοφαλαγγίτες του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ που απαξιώνονται με αποτέλεσμα να πωλούνται κοψοχρονιάς, μιας που οι κομματικές διοικήσεις τους ή των πολιτικών γραφείων των βαρόνων του κόμματος –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – με μαθηματική ακρίβεια, τις οδηγούν σε αυτό το σημείο.
Αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να είναι τυχαία βέβαια. Κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο Ζ. Στίγκλιτζ οδηγεί σε μίζες, υπέρ αυτών των πολιτικών, που απλά και μόνο οδηγούν σε απαξίωση τις προς πώληση δημόσιες επιχειρήσεις (Βλ. αναλυτικότερα,http://www.gregpalast.com/the-globalizer-who-came-in-from-the-cold/).  
Δε θυμάμαι πότε ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κτύπησε το χέρι του με αγανάκτηση στο έδρανα της Βουλής ως αρχηγός κόμματος ή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ζητώντας να διορθωθούν όλα τα προαναφερθέντα.
Δε θυμάμαι επίσης, πότε επέμενε για αξιοκρατία στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ ή των μεγάλων λιμανιών της χώρας (ΟΛΠ προβλήτας 1 και ΟΛΘ), που καταρρέουν εμπρός στη δυναμική της COSCO!.
Δε θυμάμαι τέλος, πότε ζήτησε επίμονα διαφάνεια στα κονδύλια των «Ειδικών Λογαριασμών» των Υπουργείων (π.χ. Πολιτισμού , Ανάπτυξης κ.ά), που η τρόικα ορθά κατάργησε, αφού αποτελούσαν μια γνήσια έκφραση σπατάλης και διαπλοκής. Παρεμπιπτόντως, αξίζει τον κόπο κάποια εποχή να γίνει μια πανεπιστημιακή έρευνα με θέμα τον προορισμό –καθόλα σύννομων φυσικά– αυτών των ανέλεγκτων από τη Βουλή χρηματικών ποσών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η σχέση που ενδεχομένως υπήρχε, ανάμεσα στη νεκρανάσταση επιχειρηματιών φιλικά προσκειμένων σε υπουργούς χειριστές των εν λόγω κονδυλίων και τις εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών προερχομένων από τους συγκεκριμένους Λογαριασμούς, υπέρ κάποιων τρίτων φορέων.
Η κριτική όμως για όλα αυτά και τόσα άλλα, που θίγει τα κακώς κείμενα υπονομεύοντας αρχηγούς κόμματος αποτελεί μέρος της πέμπτης φάλαγγας, κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, καθώς σείουν την εξουσία!
Και αν τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε κάποιους παλαιοκομματικούς, φραξιονιστές κ.ά,  που απλά  πριονίζουν την πολυθρόνα της αρχηγίας του, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το εξής: Ποιος τους έδωσε το πριόνι;  
Φοβάμαι τέλος ότι όταν καταρρεύσει το σύστημα συγκάλυψης του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και όταν ανοίξουν τα διάφορα ντοσιέ πολλών υπουργών, αρχηγών κ.ά, ο φάκελος Άκη θα ωχριά. Τότε, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ίσως χαρακτηρίσει όλους τους δικαστικούς και όσους άλλους αποκαλύψουν την αλήθεια ως προδότες ή ως… εκτοφαλαγγίτες, μιας και θα οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική κρίση με τις έρευνές τους, ενώ πολλούς πεφωτισμένους πολιτικούς στη φυλακή.