Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Φοβερό το 2ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών βόρειας Πιερίας, αλλά σε λάθος τόπο και χρόνο... (Φωτογραφίες & video)

Ένα άκρως εντυπωσιακό πολυποίκιλο και πολύχρωμο φεστιβάλ από πλευράς χορευτικών επιδείξεων πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, είχαν τη τύχη να παρακολουθήσουν χθες το βράδυ οι κάτοικοι της βόρειας Πιερίας, στην κεντρική πλατεία Κολινδρού, αλλά κάποιες βασικές
λανθασμένες επιλογές ως προς τη ροή και τη διοργάνωση έφεραν κάποια αρνητικά σχόλια, που προβλημάτισαν....


Καταρχάς μεσούσης της αποκορύφωσης του μουντιάλ της Βραζιλίας, ήταν αναμενόμενο να μην επικεντρώσει το ενδιαφέρον περισσότερου ντόπιου κόσμου, αν και οι αλλοδαποί θεατές ήταν αρκετοί και έδωσαν άλλο χρώμα στη "κερκίδα"...Θα μπορούσε ίσως να βρεθεί άλλη ημερομηνία, αφού ήταν πολύ πιθανό την ίδια ώρα να αγωνιζόταν παραλίγο η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στη θέση της Κόστα Ρίκα....
Ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις άρχισε ο αγώνας των 23:00 για το μουντιάλ, αρκετοί θεατές που καθόντουσαν στα καθίσματα των επιχειρήσεων της πλατείας, έστρεψαν το βλέμμα τους προς τις μεγάλες οθόνες που  μετέδιδαν τον αγώνα...


Λανθασμένη επιλογή - κατά τη γνώμη μας - του χώρου της κεντρικής πλατείας, ως τόπος φιλοξενίας της εκδήλωσης. Εξάλλου είναι κάτι που έχουμε τονίσει και στο παρελθόν.
Τέτοιες εκδηλώσεις για να δείξουν αυτό που πραγματικά επιδιώκουν, να γίνονται στο ανοιχτό θέατρο Κολινδρού (εφόσον υφίσταται και ήταν διαθέσιμο) και για πολλούς άλλους λόγους, όπως η καλύτερη ακουστική και θέαση, η ηρεμία, η αρχοντιά και το κύρος, καλύτερο περιβάλλον, λιγότερη προετοιμασία από πλευράς εργατών του δήμου Πύδνας Κολινδρού και εθελοντών· οι οποίοι να τονίσουμε εδώ ότι δούλεψαν πολύ σκληρά όπως κι όλοι οι διοργανωτές για να παρουσιάσουν μία πολύ καλή εκδήλωση...
Αλλά μόνο η πολύ δουλειά δεν είναι η πανάκεια για τα καλύτερα αποτελέσματα...


Από τις 21:00 που ήταν να ξεκινήσει η εκδήλωση, το πρώτο χορευτικό αυτό της Αυστρίας, βγήκε στις 10 παρά ένα!!!! αφού για μια ακόμη φορά τα τελετουργικά προ της έναρξης συν κάποια χρονοκαθυστέρηση, δε τήρησαν την αρχική ώρα έναρξης.
Η καθυστερημένη έναρξη του κυρίως προγράμματος το οποίο ήταν εξαιρετικό κι εντυπωσιακό, ήταν λογικό να φέρει και τη μεταμεσονύχτια λήξη του... Τελείωσε μαζί με τη λήξη της παράτασης του αγώνα Ολλανδία - Κόστα Ρίκα!!!, απελευθερώνοντας όσους είχαν απομείνει.
Να σημειώσουμε ότι πολύ κοντά σ' εκείνη την ώρα χόρεψαν κάποιες χώρες οι οποίες είχαν μικρά παιδιά ως χορευτές!!!


Απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός να παραδίδει δέντρο ελιάς σε ξένο εκπρόσωπο αποστολής, άνθρωπος ο οποίος πριν λίγους μήνες δίκην αστυνομικού οργάνου, είχε το θράσος να διώξει μικρά Ελληνόπουλα από γήπεδο του Κολινδρού κατόπιν εντολής δημάρχου.... Αν είναι δυνατόν!!! Για ποιόν πολιτισμό και για ποιάν δικαιοσύνη μιλάμε?
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ.... ΚΑΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΝ ΕΙΣ ΑΕΙ...

Πάρτε μια μικρή γεύση με κάποια από τα χορευτικά τμήματα


Συνολικά σαν προσπάθεια ήταν αξιέπαινη και συγχαρητήρια στους διοργανωτές της.
Ήταν από εκείνου του τύπου τις εκδηλώσεις, που προσπαθούν να αναδείξουν τον  πολιτισμό, τη παράδοση, ενώνουν και φέρνουν κοντά τους λαούς, προετοιμάζουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Απλώς κάποια κακώς κείμενα  πρέπει να επισημαίνονται για να βελτιώνονται στο μέλλον.
Μας είπαν να γράψουμε κάτι το οποίο είναι αρνητικό για το χορευτικό από την Τουρκία.
Δε θα γράψουμε τίποτα το μεμπτό, διότι πολύ απλά ότι παρουσίασαν οι άνθρωποι είναι μέρος της κουλτούρας, των εθίμων και της παράδοσης που κληρονόμησαν, που διαιωνίζουν και τίποτα άλλο.
Δε θα τους κρίνουμε πολιτικά, διότι τότε θα πρέπει να κρίνουμε και τους υπόλοιπους έτσι.
Αν βάλουμε τη πολιτική πάνω από τον πολιτισμό και τη παράδοση δε θα βρούμε τίποτα το καλό σε καμία χώρα, κάτι που φυσικά είναι αναληθές.
Τη συμμετοχή της Τουρκίας - κατά τα δικά μας κριτήρια - τη κατατάσσουμε στα θετικά του φεστιβάλ βόρειας Πιερίας.