Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Η «Μικρή ΔΕΗ» και το black out των επιχειρημάτων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Τις τελευταίες ημέρες η χώρα ζει στον αστερισμό της «Μικρής ΔΕΗ», της απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης και του κινδύνου Black Out. Μήπως τελικά ο θόρυβος είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό κίνδυνο;

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ, θα τεθούν εκτός λειτουργίας συνολικά 15 μονάδες ηλεκτροδότησης, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο σύστημα.
Και έχει σημασία η αναφορά στην γεωγραφική κατανομή των μονάδων που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, διότι από αυτή εξαρτάται η ευστάθεια του συστήματος, που είναι αναγκαία προκειμένου να μην γίνει Black Out.
Εφόσον λοιπόν τεθούν εκτός λειτουργίας 15 μονάδες θα απουσιάζουν από το σύστημα περίπου 3.525 MW, που αποτελούν σχεδόν το 50% της θερμικής ισχύος της ΔΕΗ η οποία στο σύνολο της ανέρχεται σε 6.892 MW. Σε αυτή την ισχύ θα πρέπει να προστεθούν και οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, η ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 2.570 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας ανέρχεται σε 17.500 MW (θερμοηλεκτρικές μονάδες, αιολικά, φωτοβολταικά, και υδροηλεκτρικά), ενώ η αιχμή της ζήτησης χθες ήταν 7.300 MW και σήμερα αναμένεται να φθάσει τα 7.600 MW. Πέραν αυτών οι εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα κατʼ ελάχιστον φθάνουν τα 1.400 MW.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν καθαρά ότι ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το ενδεχόμενο να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι είναι αν μη τι άλλο υπερβολικός. Τα πάντα εξαρτώνται από το χειρισμό του ηλεκτρικού συστήματος, την ευθύνη του οποίου έχουν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Δύο εταιρίες με έμπειρο προσωπικό και δυνατότητες να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, την εποχή των παχιών αγελάδων, όταν το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας έφανε μόλις τα 11.500 MW και η ζήτηση ξεπερνούσε τα 10.000 MW.
Η συζήτηση γύρω από τον κίνδυνο Black Out αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από την ουσία του ζητήματος που δεν είναι άλλο από το μέλλον του ενεργειακού τομέα της χώρας.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο δημόσιος διάλογος γίνεται χωρίς τα επιχειρήματα που αναγκαίο να ακουστούν για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.