Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Η ΕΕ στην υπεράσπιση των γυναικών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
15/07/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Καθώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να εκλέξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Επιτροπής και οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν αύριο τους διαδόχους των Ρομπάι και Άστον, η συζήτηση γύρω από το… φύλο των Επιτρόπων, που αναμένεται να επιλεγούν αμέσως μετά, φουντώνει.
Με δεδομένη την υπέρ γυναικών παρέμβαση Γιούνκερ, (ο οποίος μάλιστα έχει υποσχεθεί και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και μια αντιπροεδρία στις χώρες που θα στείλουν γυναίκες), το ενδιαφέρον κλέβει η επιστολή που του απέστειλαν οι σημερινές εννέα γυναίκες Επίτροποι, που ανησυχούν κι’ αυτές ενώπιον του κινδύνου να μειωθεί η γυναικεία παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ.
Με αυτήν, του ζητούν να ορίσει τουλάχιστον 10 γυναίκες στην ομάδα των 28 Επιτρόπων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τα κράτη-μέλη να προτείνουν γυναίκες και υπενθυμίζοντας ότι ο προκάτοχος του Γιούνκερ, Μπαρόζο, είχε επιμείνει σ’ αυτό
το θέμα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να σημειώσει προόδους στο θέμα της ισότητας των φύλων. Αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση, όχι τη μείωση, του αριθμού των γυναικών επιτρόπων», σημειώνεται στην επιστολή.
Και όχι μόνο αυτό.
«Με δέκα ή περισσότερες γυναίκες στην Επιτροπή θα έχεις την απογείωση που αξίζεις στο ξεκίνημά σου», αναφέρουν οι γυναίκες Επίτροποι στην κοινή επιστολή τους.
Και διακηρύσσουν πως μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα, θα αποτελέσει πλήγμα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.
Η κινητοποίηση έχει περιεχόμενο, καθώς κάποια πράγματα δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, ούτε μπορεί να επιτραπεί να οπισθοδρομήσει η Ευρώπη.
Άλλωστε, αν ο Γιούνκερ υποχρεωνόταν να παρουσιάσει μια Κομισιόν γεμάτη… γκρίζα κοστούμια, είναι βέβαιο ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα έδινε την έγκρισή του. 
Το μήνυμα είναι σαφές και αποτελεί την απόδειξη πως από την ΕΕ κερδίζουμε περισσότερα από όσα χάνουμε και σ’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα. 
Αν τα πράγματα αφήνονταν στην τύχη τους, οι εξελίξεις θα ήσαν πολύ δυσάρεστες για τις γυναίκες (που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τους άνδρες, πλην όμως φαίνεται πως οι άνδρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς τις γυναίκες).