Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αυτοψία κλιμακίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ σε πληγείσες από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα καλλιέργειες της Πιερίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Καλλιέργειες των Δημοτικών Κοινοτήτων Λόφου, Κάτω  Μηλιάς και Μοσχοχωρίου του Δήμου Κατερίνης, που επλήγησαν από τις πρόσφατες  ισχυρές χαλαζοπτώσεις και την
  ανεμοθύελλα,  που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουλίου 2014, επισκέφθηκαν με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου,  το πρωί της  Πέμπτης  24 Ιουλίου 2014,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς και Γεωπόνοι της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Το κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πραγματοποίησε αυτοψίες στις παραπάνω πληγείσες περιοχές και διαπίστωσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως καπνών και ακτινιδίων, αλλά και σε ξηραντήρια καπνών και αποθήκες. Άλλωστε, το κλιμάκιο της Π.Ε.Πιερίας συναντήθηκε  με τον Προϊστάμενο ΕΛΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Φώτη Καρύδη,  με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Λόφου, κ. Γεώργιο Ράπτη και Κάτω Μηλιάς, κ. Γεώργιο Μαλάμο, καθώς  και με παραγωγούς της περιοχής,  οι οποίοι ζητούν να μεταβούν στην Πιερία έμπειροι γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ και να καταγράψουν τη μεγάλη έκταση της ζημιάς,  που προκλήθηκε τόσο σε  καλλιέργειες  όσο  και σε εγκαταστάσεις,  από τη σφοδρή  χαλαζόπτωση  και την ανεμοθύελλα.
           

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, με επιστολή της στον ΕΛΓΑ, ενημερώνει για το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες της Πιερίας, -επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο  δεν είναι δυνατή η επαναφύτευση του καπνού και οι δενδροκομικές καλλιέργειες είναι σε πλήρη παραγωγή- και αξιώνει την άμεση καταγραφή των ζημιών από έμπειρους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, την άμεση έναρξη του έργου των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.