Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Παιχνίδια εξουσίας πίσω από τα ελληνικά κοιτάσματα. Ζεληλίδης: Δεν θέλουμε το δικό μας πετρέλαιο

Τι συμβαίνει με την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων; Τα συμφέροντα και οι θεωρίες συνωμοσίας. Τι δηλώνει στο NEWS 247 ο καθηγητής Γεωλογίας Α. Ζεληλίδης
Οι  εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέρχονται σε  4 δις το χρόνο και αν αξιοποιηθούν τα ελληνικά κοιτάσματα οι μεγάλοι εισαγωγείς θα χάσουν σημαντικά έσοδα . Αν αναλογιστούμε ποιοι είναι αυτοί οι εισαγωγείς και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη χρηματοδότηση των μεγάλων κομμάτων, δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε το γιατί δεν θέλουμε την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων, φτιάχνοντας  μια θεωρία συνωμοσίας, από αυτές όμως που ερμηνεύουν καλύτερα από τους πολιτικούς την πραγματικότητα που ζούμε.
Διαγωνισμοί διαφανείς και νομικά άρτιοι γίνονται γιατί είμαστε ευρωπαϊκή χώρα...το αποτέλεσμά τους όμως είναι προκαθορισμένο, από κάτι μικρές λεπτομέρειες, αόρατες στο μάτι του απλού πολίτη, οφθαλμοφανείς όμως  στους ειδικούς επιστήμονες.
Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Α. Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στην Πάτρα επικεφαλής του τμήματος με τις περισσότερες διδακτορικές διατριβές στον κόσμο για την ελληνική γεωλογία και γνώστης των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού εδάφους σπιθαμή προς σπιθαμή. Το Νοέμβριο του 2013 παρουσίασε τη γεωλογία της Ελλάδας σε 7 κολοσσούς της πετρελαϊκές βιομηχανίας στην Αμερική επιτυγχάνοντας  να τους πείσει για τη σημασία των ελληνικών κοιτασμάτων. Από τότε κρατάει επαφή μαζί τους και ακούει τις αντιδράσεις τους στις εξελίξεις για την αξιοποίηση κοιτασμάτων μεταφέροντάς τες στην πολιτική ηγεσία.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον κ. Α. Ζεληλίδη, ο οποίος μας εξήγησε γιατί στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος, μπλοκάρει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Πιστεύετε ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ δεν θέλει την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων, παρόλες τις ενέργειες που κάνει σε αυτή την κατεύθυνση;
Από την αντίδραση του υπουργού και από την εξέλιξη του θέματος αξιοποίηση υδρογονανθράκων καταλαβαίνω ότι κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους και γι' αυτό επιδεικτικά αγνοούν κάθε παραίνεσή μου. Τους είπα οι ξένοι κολοσσοί θέλουν δύο πράγματα. Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και αξιοπιστία στους θεσμούς και το φορολογικό. Και ο υπουργός ανακοίνωσε μείωση του φόρου από 40% στο 20% στην παρουσίαση στο Λονδίνο. Και τώρα προκηρύσσει διαγωνισμό για πρόσληψη συμβούλου στην ΕΔΕΥ, κάτι που θα καθυστερήσει για πολλούς μήνες την προκήρυξη του διαγωνισμού που προανήγγειλαν στο Λονδίνο. Κάνουν τα ανάποδα από αυτά που ζητούν οι ξένοι για να επενδύσουν.
Ξένη εταιρεία που διατηρώ επαφή μου είπε πως πια δεν πιστεύουν τίποτα. Πώς προναγγέλλει ο υπουργός μια τόσο μεγάλη μείωση φόρου έτσι ξαφνικά; Δεν υπάρχουν διαδικασίες;
Το άλλο πρόβλημά μας είναι οι  μεγάλες καθυστερήσεις. Το ξέρουμε ότι διώχνει τους επενδυτές και το συνεχίζουμε.
Οι διαγωνισμοί για Κατάκολο και Ιωάννινα μετά από  3 χρόνια και παρόλες  τις τυμπανοκρουσίες, οι συμβάσεις ακόμη δεν έχουν κυρωθεί από τη Βουλή.  Τώρα με την προκήρυξη του υπουργείου ζητάμε Σύμβουλο για να μας πει πώς θα κάνουμε τους διαγωνισμούς ενώ έχουμε εξαγγείλει διαγωνισμό....που προφανώς θα αναβάλουμε.
Το ότι δεν θέλουμε επενδύσεις στα κοιτάσματα έχει φανεί και στο παρελθόν, από τους πρώτους διαγωνισμούς γνωστούς με το όνομα  Open Door για Κατάκολο και Γιάννενα. Ενώ οι ενδείξεις  για τα κοιτάσματα ήταν πολύ μεγαλύτερες έβγαλαν διαγωνισμούς για 3 εκ. βαρέλια στο Κατάκολο και 60 εκ. βαρέλια στα Ιωάννινα   (και όχι 1 δις. βαρέλια στα Γιάννενα σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση της Enterprise) με αποτέλεσμα και η επένδυση που θα γίνει να είναι πολύ μικρότερη και διεθνείς κολοσσοί να μην έρθουν και ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεσηκώνεται και να λέει ότι τα έσοδα θα είναι μικρά σε σχέση με τη ζημιά...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ