Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ταβέρνα και σωστή διατροφή; Κι όμως, γίνεται

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ysterografa.gr
Καλοκαίρι, Διακοπές, Θάλασσα, Ταβερνάκι… Οι τέσσερις πυλώνες της καλοπέρασης αυτή την εποχή είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι για όλους μας που ψάχνουμε λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς μακριά από τα προβλήματα του χειμώνα. Και όταν
βρισκόμαστε σε διακοπές πολύ συχνά, αν όχι καθημερινά, θα στραφούμε στην ευχάριστη λύση της ταβέρνας.
Με μερικούς απλούς χειρισμούς και αν δεν παραγγείλουμε όλο τον κατάλογο τότε ‘ταβέρνα’ και ‘σωστή διατροφή’ δε θα είναι έννοιες ασύμβατες.
• Το πρώτο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να μην καθίσετε για φαγητό όντες όλη τη μέρα νηστικοί. Ένα καλό πρωινό και επιλογές από φρούτα, ξηρούς καρπούς και κάποιο ελαφρύ τοστ θα κρατήσουν σε καλό επίπεδο την πείνα σας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι στο τραπέζι θα χάσετε τον έλεγχο.
• Επικεντρώστε την παραγγελία σας στα κυρίως πιάτα και όχι στα ορεκτικά ούτως ώστε να περιορίσετε το τσιμπολόγημα. Όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό έχουμε την τάση να παραγγέλνουμε πολλά ορεκτικά ‘για να δοκιμάσουμε’ και τρώμε έπειτα και το κυρίως πιάτο, κάτι που είναι σίγουρα υπερβολή. Επίσης, περιορίστε το ψωμί το οποίο είναι η εύκολη λύση περιμένοντας τα υπόλοιπα πιάτα. Μείνετε στη μία φέτα ή και καμία, αν έρθουν παράλληλα και τα πρώτα πιάτα.
• Ξεκινήστε με τη σαλάτα. Προσφέρει το απαραίτητο αίσθημα του κορεσμού χάρις στις φυτικές ίνες που περιέχει και αποτρέπει από το να φάτε πολύ από αυτά που ακολουθούν. Προτιμήστε τις πιο απλές εκδοχές τους, χωρίς σως, τυριά, αλλαντικά και ζητήστε να σας φέρουν το λάδι χωριστά ώστε να το προσθέσετε εσείς.
• Αποφύγετε τις τηγανητές παρασκευές. Προτιμήστε ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια και οστρακοειδή ψητά, βραστά ή αχνιστά. Άλλωστε, ένα τηγανητό τρόφιμο με άγνωστη λιπαρή ουσία μπορεί εκτός των άλλων να οδηγήσει και σε ανεπιθύμητες διαταραχές. Αν πρόκειται να παραγγείλετε κρέας, προτιμήστε το και πάλι ψητό και αποφύγετε τις παρασκευές που περιέχουν κιμά. Συνήθως έχουν άγνωστες προσμίξεις και αμφιβόλου ποιότητας κρέας.
• Ενημερωθείτε για το μέγεθος της μερίδας του κυρίως πιάτου σας. Πολλές φορές μια μακαρονάδα ή ένα ριζότο θαλασσινών είναι για δύο άτομα. Επίσης, ρωτήστε το σερβιτόρο για ενδεχόμενα συνοδευτικά στα πιάτα (π.χ. πατάτες, ρύζι) ούτως ώστε να μην το παρακάνετε με επιπλέον ορεκτικά. Αν είναι δυνατόν, ζητήστε να σας τα αφαιρέσουν από τη μερίδα και προτιμήστε τη σαλάτα, χόρτα, ή κάποιο άλλο βραστό λαχανικό.
• Το θέμα του αλκοόλ καλό είναι να το έχουμε υπό έλεγχο όλο το χρόνο. 2 ποτηράκια κρασί, 2 ποτηράκια ούζο, 1 ποτήρι μπύρα είναι υπέρ αρκετά. Θυμηθείτε ότι δεν πίνουμε αλκοόλ για να ξεδιψάσουμε. Γι ‘αυτή τη δουλειά έχουμε στο τραπέζι μας πάντα νερό. Και απ’ τη στιγμή βέβαια που θα υπάρχει αλκοόλ στο τραπέζι, τα αναψυκτικά είναι περιττά.

Πάρετε μερικές ιδέες για το καλοκαιρινό σας τραπέζι από τον πίνακα που ακολουθεί και… καλά να περάσετε!
Γαρίδες σαγανάκι, 1 μερίδα: 200 kcal
Καλαμαράκια ψητά, 1 μερίδα: 75 kcal
Κοτόπουλο φιλέτο ψητό, 1 μερίδα: 140 kcal
Μελιτζανοσαλάτα, 1 κ. σούπας: 30 kcal
Μοσχαρίσιο σουβλάκι, 1 μερίδα: 226 kcal
Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή, 1 μερίδα: 230 kcal
Μύδια βραστά, 1 μερίδα: 133 kcal
Μύδια σαγανάκι, 1 μερίδα: 465 kcal
Πατάτες φούρνου, 1 μερίδα: 125 kcal
Πιπεριά Φλωρίνης, 1 μερίδα: 20 kcal
Τζατζίκι, 100 γρ: 209 kcal
Τσιπούρα ψητή, 1 μερίδα: 124 kcal
Χταπόδι ξιδάτο, 1 μερίδα: 250 kcal
Χταπόδι κρασάτο, 1 μερίδα: 287 kcal
Χόρτα βραστά (με λάδι), 1 μερίδα: 170 kcal
Χωριάτικη σαλάτα, 1 μερίδα: 232 kcal