Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Γραφειο Τυπου Ι.Μ. Κίτρους Κατερίνης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

Συστηματική καταγραφή των κειμηλίων που φυλάσσονται σε διάφορους Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος βρίσκεται σε
πλήρη εξέλιξη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, ο οποίος προς τούτο ζήτησε τη συνδρομή και την τεχνογνωσία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στην οποία ο ίδιος υπηρετεί ως Καθηγητής Λειτουργικής.
Η καταγραφή των κειμηλίων γίνεται από φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων (Δ.Ε.Κ.) υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Αθηνάς Τσιγγαροπούλου και του προγραμματιστή Χρήστου Παπαδόπουλου, διδασκόντων καθηγητών της Ακαδημίας.
Το Πρόγραμμα Καταγραφής Εκκλησιαστικών Κειμηλίων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ τα στοιχεία που θα προκύψουν θα συμβάλουν στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, αναμένεται ότι από το Πρόγραμμα θα αναπτυχθούν οι εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί στόχοι της Ακαδημίας, αφού ήδη μέρος των πτυχιακών εργασιών έχουν σαν βάση τα δεδομένα της καταγραφής.
Με σκοπό τον συντονισμό της καταγραφής των εκκλησιαστικών κειμηλίων κλιμάκιο μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Πρωτοπρ. Γρηγόριο Σταμκόπουλο επισκέφθηκε την Κατερίνη, όπου είχαν συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο και συνεργάτες του.