Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Βρετανική Εκκλησία: Τον τίτλο του Επισκόπου και σε γυναίκες...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....onlycy.com
Μετά από χρόνια διχασμού, η Εκκλησία της Μεγάλης Βρετανίας ψήφισε τη Δευτέρα υπέρ της ανάληψης του αξιώματος του επισκόπου από γυναίκες. Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται μια παράδοση αιώνων που απαγόρευε στις γυναίκες να γίνονται επίσκοποι. Η
απόφαση ελήφθη ύστερα από πέντε ώρες συζήτηση.
Παρόλο που ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ ζήτησε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση και ευαισθησία» για την ανακοίνωση της απόφασης, αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και επιφωνήματα.
Ειδικότερα, η Γενική Σύνοδος που συγκλήθηκε στο Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης που δίχαζε εδώ και δεκαετίες την Αγγλικανική Εκκλησία. Την πρόταση αυτή προωθούσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο.
Για την έγκριση της πρότασης απαιτείτο πλειοψηφία των δύο τρίτων και στα τρία σώματα - Επισκόπους, Κληρικούς και Λαϊκούς- της Γενικής Συνόδου που αριθμεί συνολικά 467 μέλη.Τα 152 μέλη του Σώματος ψήφισαν υπέρ, 45 την καταψήφισαν και 5 απείχαν, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτες γυναίκες επίσκοποι μπορεί να χειροτονηθούν εντός του 2015.
Τον Νοέμβριο του 2012 η ίδια πρόταση είχε απορριφθεί μόλις για 6 ψήφους από το σώμα των Λαϊκών.
Σημειώνεται ότι η βρετανική Εκκλησία επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1992.
Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από το βρετανικό Κοινοβούλιο ενώ απαιτείται και η συναίνεση της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία είναι η επικεφαλής της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια, η πρόταση θα ξανασυζητηθεί στη Γενική Σύνοδο του Νοεμβρίου για να επικυρωθεί οριστικά.