Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΑΡΝΑΤΟΡΟΥ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... volleyleague.gr
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος μίλησε στον Sentra Fm 103,3 για την αυριανή συνάντηση των φορέων του βόλεϊ με τον υφυπουργό αθλητισμού και τόνισε πως δεν είναι μία συνάντηση μόνο για την αύξηση των ξένων αλλά για τις συνολικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν με σκοπό την εξυγίανση των ΤΑΑ, την τακτοποίηση των οφειλών τους, τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες με σκοπό την καλύτερη οργάνωση, την αναβάθμιση και την αξιοπιστία της επαγγελματικής πετοσφαίρισης.
«Η συνάντηση της Τρίτης πρέπει να γίνει αναγκαστικά μεταξύ των τριών φορέων, βάσει νόμου. Τον τελευταίο καιρό αναφερόμαστε περισσότερο στο κομμάτι των αλλοδαπών αλλά έχουμε χάσει την ουσία. Εμείς λέμε ότι το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει ένα εμπορικό προϊόν. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων. Σημειώστε πως ήδη διοργανώσαμε το πλέον ανταγωνιστικό πρωτάθλημα απ΄όλα τα ομαδικά σπορ στην Ελλάδα. Για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός θα πρέπει να έχουμε φερέγγυες ομάδες, που δεν θα οφείλουν σε παίκτες και προπονητές».
 
Άρα μιλάμε και για πακέτο πληρωμών παλιών οφειλών των ΤΑΑ προς τους αθλητές;
 
«Ναι. Είναι δέσμευση μας. Θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αδειοδότησης, και σε έναν ρεαλιστικό διακανονισμό των οφειλών. Παράλληλα πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα πιο ελκυστικό προϊόν με το να φέρουμε καλύτερους παίκτες, να έχουμε καλύτερα γήπεδα κ.ο.κ.
Αυτό το αίτημα θέτουμε εμείς στον υπουργό και ζητάμε όλα αυτά να τα θεσμοθετήσει για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα στην Α1. Να μην έχουμε όλοι μια πιπίλα με τους αθλητές να λένε ότι υπάρχουν οφειλές και το σωματεία να λένε ότι δεν υπάρχουν αθλητές. Ο καθένας να ξεκαθαρίσει την θέση του και να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του».
 
Πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 4 ξένοι και τους μειώσατε σε 3 ξένους. Τώρα τι άλλαξε;
 
«Θεσμικά, πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν οι 4 ξένοι. Ήρθαν τα σωματεία και συμφώνησαν με τον ΠΑΣΑΠ ότι οι ξένοι πρέπει να γίνουν 3, διότι εκείνο το χρονικό διάστημα τα σωματεία έκριναν ότι δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν 4 ξένοι. Σήμερα η λογική δεν έχει να κάνει με το αν θα είναι 4 ή 5 ή 6 οι ξένοι. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δυστυχώς αρκετοί καλοί Έλληνες αθλητές είναι στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι καλοί αθλητές που παίζουν στη Ελλάδα είναι λίγοι με συνέπεια το πρωτάθλημα να μην κινείται αγωνιστικά στα επίπεδα που θέλουμε. Είπαμε λοιπόν ότι θα πρέπει να ανοίξει η δεξαμενή, ώστε οι ομάδες να μπορούν να κάνουν καλύτερα ρόστερ και να προσφέρουν καλύτερο θέαμα.
 
Οι προπονητές τι εισήγηση έχουν κάνει;
 
«Οι προπονητές της Α1 έχουν εισηγηθεί απελευθέρωση του αριθμού. Εμείς είπαμε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση γιατί δεν θέλουμε να έχουμε και ακραία φαινόμενα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλιστούν οι θέσεις των Ελλήνων αθλητών. Έτσι και αλλιώς υπάρχει μια αγορά ελεύθερη. Όλες οι ομάδες προτιμούν τους καλούς Έλληνες αθλητές.
 
Με τον ΠΑΣΑΠ που βρίσκεστε;
 
«Αυτή τη στιγμή από την πλευρά του ΠΑΣΑΠ δημιουργείται ένα κλίμα και είναι σαν να μας λέει ότι “Εμείς θα σας εγκλωβίσουμε και θα πάρετε τους Ελληνες παίκτες είτε είναι καλοί είτε είναι κακοί”. Αυτό δεν το δεχόμαστε με τίποτα».
 
Οι βασικοί χορηγοί του πρωταθλήματος έχουν άποψη;
 
«Για την αύξηση των ξένων δεν έχουν άποψη ούτε  η NOVA ούτε ο ΟΠΑΠ. Αυτό όμως που μου λένε και οι δύο είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε πιο ελκυστικό εμπορικό προϊόν. Αυτό πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα».
 
Ο ΠΑΣΑΠ υποστηρίζει πως είναι λάθος η αύξηση των ξένων ενώ υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεια οφειλών. Εσείς τι λέτε;
 
«Είναι δύο διαφορετικά θέματα αυτό των ξένων και των παλιών οφειλών. Πράγματι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Ο νόμος είναι σαφέστατος και έχουν μπλοκαριστεί ομάδες στις μεταγραφές. Υπάρχουν επίσης μπλοκαρισμένες ομάδες ώστε να μην μπορούν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και οι αθλητές είναι ζήτημα χρόνου να πληρωθούν».
 
Οι 'Ελληνες αθλητές φοβούνται πως θα χάσουν τα χρήματα τους...
 
«Ακόμα και αν μια ομάδα δεν θέλει να πληρώσει, δεν μπορεί να το αποφύγει Έχει τέτοιες κυρώσεις που ή θα πάει στο τοπικό πρωτάθλημα ή πρέπει να πληρώσει για να συμμετέχει. Είναι ξεκάθαρο το τοπίο και θεωρώ ότι αυτές οι ομάδες που έχουν πρόβλημα πρέπει να βρουν λύσεις για να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.  Το δεδομένο είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ελκυστικό πρωτάθλημα. Εάν λοιπόν υπάρχουν δύο ή τρεις ομάδες που έχουν πρόβλημα, να τους βοηθήσουμε να πληρώσουν τους παίκτες για να μπουν στο παιχνίδι».
 
Τι θα πείτε στον υπουργό;
 
«Πως δεν εστιάζουμε μόνο στο θέμα της αύξησης των ξένων αλλά σε ένα πακέτο προτάσεων που αφορά στην αναβάθμιση του πρωταθλήματα. Ας ελπίσουμε ότι στη συνάντηση θα πάνε όλα καλά και όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί για μας είναι ειλημμένη η απόφαση του ΔΣ. Η Α1 γυρίζει σελίδα. Δεν μπορούμε να παραμένουμε σε στεγανά του παρελθόντος. Δεν έχουμε άλλη λύση από το να προχωρήσουμε».