Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

To “καμπανάκι” του Ζερβού για τη ΔΕΗ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» ψηφίστηκε, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τους όρους διενέργειας των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής
παραγωγής της ΔΕΗ από το Σεπτέμβριο. Στόχος του μέτρου που έχει ενσωματωθεί στο Μνημόνιο, είναι να αποκτήσουν οι ιδιώτες, πρόσβαση σε φθηνότερες πηγές παραγωγής ρεύματος και να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ. Το μέτρο έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί για ένα μεταβατικό διάστημα έως ότου πωληθεί η «Μικρή ΔΕΗ».
Όμως πρόσφατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, χτύπησε ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου. «Μικρή ΔΕΗ και δημοπρασίες ΝΟΜΕ, είπε, δεν μπορούν να συνυπάρξουν» και προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάρρευση της ΔΕΗ πρέπει να θεωρείται βέβαιη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζερβός, με την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού δυναμικού της ΔΕΗ, μέσω της «Μικρής ΔΕΗ» και με το μοντέλο πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών, πολύ μεγάλο ποσοστό του δυναμικού της επιχείρησης, θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι και σε αυτή την περίπτωση «μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, με όσα συνακόλουθα θα έχει αυτό για την οικονομία».
Το καμπανάκι που χτύπησε ο κ. Ζερβός δεν ήταν τυχαίο.
Φαίνεται πως κάποιοι θεωρούν ότι «ουδέν μονιμότερο του μεταβατικού» και ο πρόεδρος της ΔΕΗ επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις.