Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

"Το φράγμα της Μόρνας" - Γράφει ο Αναστάσιος Π. Τερζής - 3o Μέρος


ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
3Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ

Στην εφημερίδα «ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ» της 23.02.98 αναγράφεται δήλωση
του τότε Νομάρχη ότι: «Σε δέκα μέρες εγκαθίσταται η εργολαβία για το φράγμα της Μόρνας». 
Μεταφέρουμε ολόκληρη την είδηση που δημοσιεύτηκε με τις σχετικές δηλώσεις:
«Ένα ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή, το μεγάλο φράγμα της Μόρνας που θα λύσει το πρόβλημα της άρδευσης, φαίνεται ότι έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησής του καθώς σε δέκα περίπου μέρες θα εγκατασταθεί η εργολαβία.  Ο κ. Νομάρχης τόνισε ότι υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις και διευκρίνισε γι’αυτές τα εξής:
«Ο εργολάβος θα εγκατασταθεί στο έργο σε δέκα περίπου μέρες.  Σημειώθηκε μια καθυστέρηση με βάση τις αποφάσεις Ε.Ε. σύμφωνα με τις οποίες πρώτα γίνεται η δημοπράτηση, μετά γίνεται η αξιολόγηση (μια ιδιαίτερα δύσκολη και γραφειοκρατική διαδικασία).  Έτσι, κατά την αξιολόγηση υπερβλήθησαν ενστάσεις από τον πρώτο μειοδότη και κατέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Εμείς, περιμένουμε την απόφαση η οποία θα εκδοθεί μέσα σε μια εβδομάδα ώστε να προχωρήσουμε και στην υπογραφή των συμβάσεων.
Είναι κάτι που απαιτείται ακόμη και εις βάρος του χρόνου γιατί θα πρέπει στις αναθέσεις να έχουμε πλήρη διαφάνεια». 
Το έργο
Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Νομάρχης είπε:
«Αυτή είναι η αρχή.  Η πολιτική μας δεν είναι να δημιουργηθεί μόνο ένα φράγμα αλλά στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ορεινής Πιερίας.
Όλη η ορεινή Πιερία έχει μια μονοκαλλιέργεια τον καπνό.  Τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την καλλιέργεια αυτή.  Άρα εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή.  Μια δυνατότητα είναι η αλλαγή καλλιεργειών.  Αυτό προϋποθέτει όμως έργα υποδομής για να μπορούν οι αγρότες να εκμεταλλεύονται το νερό για την άρδευση για την καλλιέργεια άλλων προϊόντων.
Ένα δεύτερο σημείο είναι η χρονική διάρκεια ζωής του έργου.
Αυτός είναι και ο σκοπός κατασκευής αυτού του έργου». 
Οι δηλώσεις αυτές, αν δεν προέρχονται από την ανευθυνότητα του δηλούντος και την πλήρη άγνοια του ρόλου και της αποστολής, της θεσμικής θέσης του, τότε πρόκειται περί φαντασιώσεων και ψευδολογιών που επιβεβαιώνονται από τη συνέχεια και το τελικό αποτέλεσμα.  Εδώ δεν δόθηκε νερό για να ξεδιψάσουν οι κάτοικοι των 23 χωριών και των 2 Δήμων, αυτός παραπλανεί και εξαπατεί τους κατοίκους ότι θα ποτίσουν τάχα και τα καπνοχώραφα τους και έτσι θα συγκρατηθεί ο κόσμος στα χωριά του!  Η ντροπή, προφανώς ήταν και είναι είδος σε πλήρη ανεπάρκεια.  Δηλώσεις χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, σαν να έχουν βγει από κάποια μηχανή για να επιβεβαιώνουν και τη ρήση των Αρχαίων προγόνων μας, «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ειρημένοι». 


(Συνεχίζεται)