Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

"Το φράγμα της Μόρνας" - Γράφει ο Αναστάσιος Π. Τερζής - 5o Μέρος

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ….. ΤΗΣ ΜΟΡΝΑΣ……
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΑΣ!!
5Ο Μέρος
Γράφει ο Α. Π. ΤΕΡΖΗΣ

Λόγω επικαιρότητας αλλά και για την πληρέστερη ενημέρωση των
αναγνωστών μας αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων μας και λοιπών υπηρεσιακών αρμοδίων, παραθέτουμε το κείμενο του σημειώματος που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στις 12.12.2007 καθώς και την προσωπική επιστολή που απηύθυνα προς τον τότε Υφυπουργό Γεωργίας κ. Κιλτίδη ο οποίος είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο «έργο». 
Η επαναδημοσίευση, του προαναφερθέντος σημειώματος μας, γίνεται και για τον πρόσθετο λόγω, προκειμένου να καταδειχθεί για πολλοστή φορά ότι η αδιαφορία όλων εκείνων που ο Λαός θεωρεί ως «υπεύθυνους» ή η ασυλία της ατιμωρησίας ζουν και βασιλεύουν στον τόπο αυτό ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος που προκύπτει για τον καταληστευόμενο πολίτη.  Όσο για το πολιτικό ή κοινωνικό κόστος κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.
Μεταφέρουμε απόσπασμα του δημοσιεύματος της 12.12.2007 (1ο μέρος).
«Τον τελευταίο καιρό, ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης, είχε συχνές επισκέψεις στο νομό μας και το κυρίως ενδιαφέρον του φαίνεται πως επικεντρώθηκε στα προβλήματα του φράγματος της Μόρνας», τα οποία βέβαια έχουν βεβαρημένο ιστορικό για προχειρότητες, παραλείψεις και ευθύνες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα αποτέλεσαν και την αιτία της απένταξης του έργου αυτού (τότε) από τα Κοινοτικά Κονδύλια, εφόσον από την αρχή δεν υπήρχε μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!  Και ιδού τα αποτελέσματα! 
Κανένας δεν έχει καμία ευθύνη!  Μήπως πρέπει να ανοίξει ο φάκελος του έργου, τόσο από πλευράς επιπόλαιας προετοιμασίας, όσο και από αχαρακτήριστες παραλείψεις καθώς και από τις διαδικασίας δημοπράτησης του;
Διαφορετικά οι επαναλήψεις, παρόμοιων κατασκευών δεν θα πρέπει να μας «ενδιαφέρουν», εφόσον γίνονται «θεσμός».  Διότι οι σημερινές συνέπειες αναδεικνύουν τις πολύ σημαντικές ευθύνες όλων όσων συμμετείχαν ή εμπλέκονταν στο έργο αυτό, για δύο κυρίως λόγους:
1. Παρόμοια έργα φραγμάτων που προορίζονται να υδροδοτήσουν και να αρδεύσουν το μισό Νομό Πιερίας (δεν πρόκειται για μικρά φράγματα ή υδρομαστεύσεις) δεν είναι αρμοδιότητα των δασικών υπηρεσιών αλλά ανάλογων τεχνικών υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ.
2. Όταν για την ανόρυξη μιας γεώτρησης απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι τελείως αδιανόητο για ένα τόσο μεγάλο έργο να μην υπάρχει παρόμοια μελέτη!  Ποιοι χαρακτηρισμοί άραγε ταιριάζουν για τους χειρισμούς όλων όσων συμμετείχαν στην τόσο –τουλάχιστον- ανεύθυνη διαχείριση του έργου αυτού;
Όμως, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας, με το περιεχόμενο του άρθρου μας της 19.06.03.  Διότι αν τότε αναδεικνύονταν οι υπάρχουσες δεδομένες ευθύνες, προφανώς θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν οι συνέπειες που προέκυψαν τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τεράστια οικονομική επιβάρυνση του δημιουργούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.  Χωρίς λόγο ο κ. Κιλτίδης αναφώνησε το στίχο του ποιητή «Η Ελλάδα όπου κι αν κοιτάξεις σε πληγώνει! 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον κ. Κιλτίδη:



ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ   Αλεξ. Παπάγου 55 Τ.Κ. 60300 ΑΙΓΙΝΙΟ–FAX: 2353024082
        Τ.  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΙΟΥ                                       Κινητό: 6947807567
 



                                                                                                    21.12.2007

Κύριον
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΙΛΤΙΔΗ
Υφυπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης
Στην Αθήνα

Επειδή έχετε επιδείξει μοναδικό ενδιαφέρον για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού Πιερίας, ιδιαίτερα μάλιστα για το λεγόμενο φράγμα της ΜΟΡΝΑΣ, το οποίο είναι πολύ βεβαρημένο με μεγάλες ευθύνες του παρελθόντος, προς ενημέρωση σας, διαβιβάζω πρόσφατη αρθρογραφία μου (στην καθημερινή εφημερίδα της Κατερίνης «ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ») στην οποία επαναλαμβάνονται και παρόμοια δημοσιεύματα μου από 16.06.03, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα για αυτονόητους λόγους.
Επειδή όσοι με τις πράξεις τους βλάπτουν τον Ελληνικό Λαό και ζημιώνουν το Δημόσιο Ταμείο, πρέπει να λογοδοτούν και να αναδεικνύονται οι ενδεχόμενες ευθύνες, πιστεύω πως πρέπει αυτές να αναζητηθούν για να εκλείψει οριστικά πλέον η ασυλία της μη λογοδοσίας και ατιμωρησίας.
Χρόνια Πολλά.  Χαρούμενα Χριστούγεννα.  Καλή Χρονιά με Υγεία.

                                                                                Με εκτίμηση
                                                                                Α.Π. ΤΕΡΖΗΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ: Σελίδες (4) τέσσερις


             (Συνεχίζεται)