Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ στην Πιερία! (Τα ΨΕΥΤΙΚΑ τα ΛΟΓΙΑ τα ΜΕΓΑΛΑ...)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Τρίτωνες Κατερίνης

Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα κα Μαυρίδου, έτσι όπως την περιγράφετε σήμερα στην Πιερία, περί αθλητικής- ερασιτεχνικής αλιείας, στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύσατε.


Έτσι ΘΑ επιθυμούσαμε ΝΑ ήταν και έτσι ΘΑ έπρεπε να είναι!
Δεν είναι έτσι, όμως!
  Στην Πιερία, δεν ισχύει για την ερασιτεχνική αλιεία, ό,τι και στην υπόλοιπη Ελλάδα ( άνευ λόγου και αιτίας! ).

  Τα δικαιώματα του πολίτη της Πιερίας, με την ιδιότητα του ερασιτέχνη ψαρά, είναι Υπολειπομένων διαστάσεων έναντι των υπολοίπων πολιτών της Ελληνικής επικράτειας.

  Σας παραπέμπουμε, στο Π.Δ. 373/1985 για τον Θερμαϊκό Κόλπο, που ρύθμιζε επακριβώς την ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία, ( επιφανείας και υποβρύχιας ) καθώς και τα αλιευτικά εργαλεία, του ερασιτέχνη ψαρά, ειδικά για το ψαροτούφεκο.
  Επίσης, σας παραπέμπουμε στον κατάπτυστο Νόμο του 2009, που ισχύει σήμερα, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α90/12.6.2009 με τον τίτλο ''Περί κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκό''.
  Τον χαρακτηρίζουμε ως κατάπτυστο, διότι αιφνιδίως, χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, ή κλήση προς κατάθεση απόψεων στους αρμόδιους φορείς, εισάγει την Απαγόρευση ερασιτεχνικής αλιείας με ψαροτούφεκο, σε μια ακτογραμμή εκτάσεως 300 χιλιομέτρων, στερώντας έτσι πρακτικά το δικαίωμα σε χιλιάδες Πολίτες της Πιερίας και όμορων Νομών, να ασκήσουν το αγαπημένο τους  χόμπι, το οποίο αποτελεί ατομικό, Συνταγματικά κατοχυρωμένο Δικαίωμα και προστατεύεται, ως πτυχή του δικαιώματος αναπτύξεως της προσωπικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 5.1 του Συντάγματος της χώρας.
  Η επίμαχη διάταξη, είναι αυτή του άρθρου 9 παρ. 2 εδ. γ., η οποία προβλέπει ότι ''Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Π.Δ. 373/1985 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας, ισχύουν τα εξής: α)........, β)......., γ).......
 '' Κατά παρέκκλιση του Νόμου '' του '85 λοιπόν η Απαγόρευση του ψαροτούφεκου, κα Μαυρίδου.
   Αφού λοιπόν υπάρχει αυτή η Αδικία, που υφίστανται ολοκληρωτικά οι ερασιτέχνες ψαράδες της Πιερίας και δεν υπάρχει η προστασία και  το αίσθημα δικαίου και από την Π.Ε. Πιερίας (βλέπε και περιορισμό αλιευμάτων στα 3 κιλά ανά βάρκα και όχι ατομικά σε καθέναν ψαρά, που επιβαίνει στη βάρκα), όχι μόνο ΔΕΝ έρχονται τουρίστες ερασιτέχνες αλιείς στην Πιερία, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι Πιερείς ''μεταναστεύουν'' προς Θεσσαλία και Ιόνιο Πέλαγος, με αποτέλεσμα την οικονομική ''αιμοραγία'' του τόπου μας.
  Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ερασιτέχνες αλιείς της Πιερίας, δεν έχουν την δυνατότητα να χαίρονται το χόμπι τους, να πραγματοποιούν εκδηλώσεις, να διοργανώνουν διαγωνισμούς αθλητικής αλιείας  και να είναι η Πιερία, φιλόξενος τόπος τουριστικού προορισμού, με σκοπό την ερασιτεχνική αλιεία.

  Κα Σ. Μαυρίδου και κύριε Δ. Ρουκά, αφού μελετήσετε τους Νόμους που ισχύουν, για την ερασιτεχνική αλιεία, στην υπόλοιπη Ελλάδα, τις παρεκκλίσεις των Νόμων που ισχύουν στην Πιερία, τα αίτια αυτών (των παρεκκλίσεων) και ποιές οι πραγματικές ανάγκες - σκοπιμότητες που τους επέβαλαν -
κα Μαυρίδου, είστε νομικός και κύριε Ρουκά, είστε επιστήμονας - σας καλούμε, να πάρετε δημόσια θέση. Και ζητάμε την στήριξή σας, αν πιστεύετε, ότι δικαιούνται και οι ερασιτέχνες αλιείς της Πιερίας, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην Ελληνική θάλασσα, με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Αν επιλέξετε τη σιωπή και την ανοχή, θα τους επιβάλετε κι εσείς πλέον, τον μονόδρομο της παρανομίας.

Υ.Γ.  Όσο για την προστασία της βιοποικιλότητας, του ιχθυοαποθέματος, την στήριξη και προστασία - προτεραιότητες της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας, παρακαλούμε να καλέσετε κι εμάς, για να σας αναπτύξουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας, οι οποίες πιστεύουμε, θα βοηθήσουν ουσιαστικά την αλιεία, αλλά και τον συμπαθέστατο κλάδο των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής της Πιερίας. 

  Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το αρχείο μας, από την εκδήλωση διαγωνισμού ψαρέματος στη Γρίτσα Λιτοχώρου, το 2010. Απονομή επάθλων στους νικητές.