Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΓΥΓΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Ι.Μ. Κίτρους Κατερίνης Πλαταμώνος
 Την Κυριακή 3 Αυγούστου στο ιστορικό χωριό Καταφύγιο Κοζάνης τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Σεβαμσιωτάτων Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης
κ. Παύλου και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Να σημειωθεί ότι το χωριό ανήκει στον Νομό Κοζάνης. Οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν μετά την πυρπόλησή του από τους Γερμανούς. Τότε ομαδικά μετοίκησαν στην Κατερίνη, όπου δημιουργήθηκε ο συνοικισμός Καταφυγιώτικα, που υφίσταται μέχρι σήμερα. Το χωριό ξανακτίσθηκε ως παραθεριστικό. Έτσι, τους θερινούς μήνες σφίζει από τη ζωντάνια που του δίνουν οι Κατερινιώτες απόγονοι των Καταφυγιωτών, που παραθερίζουν με τις οικογένειές τους σε ένα από τα ωραιότερα μέρη των Πιερίων.
Τους δύο Αρχιερείς καλωσόρισαν με εγκαρδιότητα οι κάτοικοι με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ιωάννη Τζέλλα, την Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταφυγιωτών Θεσσαλονίκης Μαρίτσα Σφήκα, τον Πρόεδρο της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών Κατερίνης Γεώργιο Καραλέκα καί τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιο Κοσματόπουλο.
Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος κήρυξε τον θείο λόγο επί της ευαγγελικής περικοπής του θαύματος πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων. Επίσης, ευχαρίστησε τον οικείο Ιεράρχη κ. Παύλο για την πρόσκληση συμμετοχής στο Συλλείτουργο. Τέλος, τόνισε ότι το Καταφύγιο δεν συνδέει μόνον γεωγραφικά την Πιερία και την Κοζάνη. Αποτελεί ένα πνευματικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο Μητροπόλεων, αφού ανήκει μεν στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων, οι κάτοικοί του όμως ανήκουν στο ποίμνιο της Μητροπόλεως Κίτρους.

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο και τον ευχαρίστησε τόσο για την παρουσία του όσο και για την γενικότερη μέριμνά του για τη λειτουργία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και των πολλών Παρεκκλησίων και Εξωκκλησίων του χωριού. Να σημειωθεί ότι με συμφωνία των δύο Αρχιερέων, εφέτος η λειτουργική εξυπηρέτηση του χωριού γίνεται με κληρικούς της Κατερίνης, με τη φροντίδα του Πρωτοπρ. Πέτρου Ζώη, Ιερ. Προϊσταμένου της Ενορίας Παντάνασσας του συνοικισμού Καταφυγιώτικα Κατερίνης.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας οι Αρχιερείς και οι εκπρόσωποι των Αρχών περιηγήθηκαν στο χωριό και ξεναγήθηκαν στον ιστορικό Ναό Αγίου Νικολάου, καθώς αποτελεί την μοναδική εκκλησία που σώθηκε μετά την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς.