Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

"Απογειώνονται" οι τιμές σε πραλίνες και σοκολάτες, λόγω έλλειψης φουντουκιού!

Οι εκατομμύρια φαν της πραλίνας και οποιουδήποτε άλλου είδους  σοκολάτας με  φουντούκι ανά τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν ψυχολογικά και... να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν δεν θέλουν να τη στερηθούν!

Ο παγετός που έπληξε τον περασμένο χειμώνα την Τουρκία, την χώρα όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας σοδειάς φουντουκιών, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Η αύξηση στην τιμή του ξηρού καρπού αναμένεται να ξεπεράσει το 60%, γεγονός που θα συμπαρασύρει μια σειρά προϊόντων που έχουν το φουντούκι ως βασικό συστατικό: Μεταξύ αυτών και μια σειρά γλυκών λιχουδιών με πραλίνα φουντουκιού που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Μετά την αύξηση της τιμής του κακάο, οι σοκολατοβιομηχανίες έρχονται τώρα αντιμέτωπες και με την αύξηση στην τιμή των φουντουκιών, με τον ένα τόνο να φτάνει τα 10.500 δολάρια έναντι 6.500 δολάρια που κόστιζε τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι προβλέπουν ότι η σοδειά θα είναι περίπου 540.000 τόνοι, αντί για 800.000 τόνους που ήταν ο αρχικός στόχος.

Πηγή: Independent

http://www.newsit.gr