Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τα παιδιά της Γάζας πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... pinakio

-Γιατί κινδυνεύουν ακόμη όσα επέζησαν από τον (χωρίς λογική) όλεθρο;

Το μόνο πράγμα που θυμάται η 11χρονη Γιασμίν Αλ Μπάκρι είναι ότι η μητέρα της ζύμωνε ψωμί. Όταν ξύπνησε, στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου της Γάζας, η μικρή είδε και τα δύο πόδια της και το δεξί της χέρι τυλιγμένα με επιδέσμους. Είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα και κατάγματα όταν το σπίτι της χτυπήθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Έμαθε επίσης ότι έχασε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της
Η Γιασμίν επέζησε, όμως τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNICEF  δείχνουν ότι 419 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα τον τελευταίο μήνα. 


Πριν από πέντε χρόνια, στη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, που διήρκησε τρεις εβδομάδες, έχασαν τη ζωή τους 350 παιδιά. Με βάση τα στοιχεία της Γιούνισεφ, τουλάχιστον έξι παιδιά από το Ισραήλ τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.Η Γιασμίν είπε ότι της ανακοίνωσαν ότι η μητέρα της, η εξάχρονη αδελφή της και ο αδελφός της, ηλικίας μόλις τριών μηνών, σκοτώθηκαν, όπως επίσης και ο θείος της και ο ξάδελφός της, όταν ο ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σπίτι τους, πριν από δύο ημέρες.Από τότε, επικρατεί ησυχία στη Γάζα καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί τηρούν από την Τρίτη μια εκεχειρία 72 ωρών με την ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν και σε πιο μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός.«Βοηθούσα τη μητέρα μου που ζύμωνε το ψωμί, μετά δεν ξέρω τι έγινε. Όταν ξύπνησα στο νοσοκομείο μου είπαν τι συνέβη» είπε το κορίτσι σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ενώ οι γιατροί την ετοίμαζαν για να της χειρουργήσουν το σπασμένο χέρι της. «Η μητέρα μου πέθανε, η αδελφή μου που φέτος θα πήγαινε στην πρώτη τάξη πέθανε, το μωρό επίσης. Ο θείος μου έπεσε μάρτυρας, όπως και ξάδελφός μου», συνέχισε η μικρή, μια χαμηλή φωνή, ανασαίνοντας με δυσκολία.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί συνολικά 1.869 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους 64 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Σε ένα άλλο κρεβάτι στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας, ο Μοχάμεντ Ουάχνταν, 18 μηνών, κλαίει κάθε φορά που η ξαδέλφη του προσπαθεί να ελευθερώσει το χέρι της από το γράπωμά του.
«Τα παιδιά έχασαν τη μητέρα τους, ο πατέρας τους έχει τραυματιστεί σοβαρά και μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, το σπίτι τους καταστράφηκε», είπε η Άχλαμ Ουάχνταν, η ξαδέλφη του μικρού, αναφερόμενη στους δύο αδελφούς του που κείτονταν σε διπλανά κρεβάτια.
Η οικογένεια, από το Μπέιτ Χανούν, κοντά στα βόρεια σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών αφού το σπίτι της βομβαρδίστηκε. Όμως και το σχολείο είχε την ίδια τύχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι.

«Τότε, νοίκιασαν ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια όμως την ίδια νύχτα το σπίτι βομβαρδίστηκε», εξήγησε η Άχλαμ.
Έξω από το νοσοκομείο Σίφα, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη συνοικία Σετζάγια, όπου 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πριν από δύο εβδομάδες, έχουν στήσει αυτοσχέδιες σκηνές στα πεζοδρόμια, στον κήπο και στο πάρκινγκ. Ξυπόλυτα παιδιά έπαιζαν τριγύρω, κάποια κοιμόντουσαν στη σκιά ή έτρωγαν.
«Τι μνήμες τους φύτεψε το Ισραήλ»;

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ