Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Εντυπωσιακή η συναυλία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης στην Αρχαία Πύδνα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....  ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ…

    Ήταν η βραδιά της μυσταγωγίας. Το απόβραδο της 10ης Αυγούστου 2014.
Τη νύχτα της πανσέληνου που είναι η φωτεινότερη και μεγαλύτερη της χρονιάς.
   Με το αναρίθμητο κοινό να απολαμβάνει τα ακούσματα της μουσικής έκφρασης παρέα με τη μοναδικότητα που χάριζε το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Πλοηγός η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που διοργάνωσε μια αξέχαστη συναυλία σε έναν χώρο ιδανικό και συνάμα ιστορικό. Στην Αρχαία Πύδνα που το κυριακάτικο βράδυ έζησε στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Σε μια ακόμα γωνιά της Πιερικής γης που αναζητεί το δικό της μερίδιο στην ανάδειξη και καταξίωση στο πολιτισμικό μερίδιο του τόπου μας.
    Αυτή ήταν άλλωστε η φιλοσοφία των διοργανωτών, που επιθυμούν μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του Πιερικού και όχι μόνο κοινού για να γνωρίσει αλλά και να γίνει κοινωνός κάθε αξιόλογου αρχαιολογικού χώρου. Αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου που έθεσε υπό την αιγίδα του το αφιέρωμα στηρίζοντας δυναμικά το όλο εγχείρημα.
   Καπετάνιος σε αυτό το υπέροχο ταξίδι που ανοίχθηκε στην απεραντοσύνη της θάλασσας, ξαπόστασε για λίγο στα λιμάνια του έρωτα, των καημών και των ανθρώπινων πόθων και συνταξίδεψε παρέα με γοργόνες και δελφίνια, ήταν ο πολυτάλαντος μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης. Διηύθυνε με απόλυτη επιτυχία τις χορωδίες της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και την παιδική και μικτή Δημοτική Αιγινίου «fonsmusicalis», την 11μελή ορχήστρα και τους θαυμάσιους σολίστες Μαρία Δραγασιά και Γιάννη Χαρίση, σε ενορχήστρωση ενός ακόμα αξιόλογου καλλιτέχνη του μουσικού Μιχαήλ Καρυοφυλλίδη.
   Η συναυλία με τραγούδια της θάλασσας είχε σαν γενικό τίτλο θαλασσογραφίες-μια θάλασσα τραγούδια…
   Προλογίζοντας το αφιέρωμα ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Περικλής Χατζηγιάννης, επισήμανε : «Απόψε μιλά και εκφράζεται η πανδαισία των ήχων και των χρωμάτων. Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα έτσι που να γυαλίζουν μέσα της όλα τα δελφίνια, μας επιτάσσει ο ποιητικός λόγος του Νομπελίστα μας Οδυσσέα Ελύτη. Αυτό θα πράξουμε απόψε. Προσεκτικοί στην επιταγή του ποιητή, θα προφέρουμε πεντακάθαρα τη χιλιοτραγουδισμένη λέξη θάλασσα και θα ζήσουμε τη μυσταγωγία της τέλειας πινελιάς που δημιούργησε, απεικόνισε και ζωγράφισε η ίδια η φύση και μας τη χαρίζει χωρίς φειδώ τούτες τις στιγμές. Συνεπαρμένοι από το ειδυλλιακό τοπίο της αρμονίας που το προσφέρει απλόχερα η θαλάσσια απεραντοσύνη και η εκφραστικότητα του ολόγιομου Αυγουστιάτικου φεγγαριού. Αυτά τα στοιχεία διανθίζουν και δημιουργούν το ρεπερτόριο της αποψινής συναυλίας. Η βραδιά υμνεί τη θάλασσα. Τη θάλασσα που την έκαναν τραγούδι τρυφερό τρεις ποιητές μεγάλοι, ο ήλιος, ο αγέρας και ο ουρανός».
   Στο χώρο του μουσικού αφιερώματος, στην Αρχαία Πύδνα, η παρουσία του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με Έλληνες και ξένους επισκέπτες να δημιουργούν το αδιαχώρητο, να καταχειροκροτούν τους συντελεστές αλλά και να σιγοτραγουδούν, εκστασιασμένοι από την όλη ηχητική και σκηνική  εικόνα της βραδιάς. Έτσι που ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο έφορος χορωδίας Αντώνιος Μπίντας και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης συναποφάσισαν την καθιέρωση ανάλογης εκδήλωσης κάθε χρόνο, στον ίδιο πάντα χώρο.
   Το πρόσωπο βέβαια που έκλεψε την παράσταση και δικαίως άλλωστε, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της συναυλίας ο Ευθύμιος Μαυρίδης. Διηύθυνε ιδανικά με τη μπαγκέτα του, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους χορωδούς που απέδωσαν ακούσματα παραδοσιακά, νησιώτικα, προσωπογραφίες, μυθοπλασίες, θαλάσσιους προορισμούς.  Απογείωσε το πολυπληθές κοινό και το περιπλάνησε στον φεγγαρόφωτο Πιερικό ουρανό και στον Αιγαιοπελαγίτικο ορίζοντα. Δείγμα ότι στην Πιερία υπάρχουν ικανοί και άξιοι συγχαρητηρίων καλλιτέχνες.
    Ανάλογοι έπαινοι οφείλονται στην διοίκηση της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και ιδιαίτερα σε δύο ακούραστους εργάτες, τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον έφορο χορωδίας Αντώνιο Μπίντα.
    Ευγενικοί υποστηρικτές της προσπάθειας ήταν η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ Νομού Πιερίας και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού.
    Αξίζει να επισημανθεί η ηθική και υλική συμπαράσταση της προέδρου Ανώτατης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Νίνας Γκατζούλη και του προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση Πασχάλη, οι οποίοι έθεσαν υπό την αιγίδα τους το αφιέρωμα θαλασσογραφίες-μια θάλασσα τραγούδια… Άλλωστε είναι γνωστή η φιλοσοφία του κ. Πασχάλη που επιθυμεί να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται μέσω του πολιτιστικών πρωτοβουλιών σημαντικοί ιστορικοί χώροι. Όπως επίσης στόχος του ιδίου αλλά και του Ιδρύματος είναι η δημιουργία σκεπτόμενων και συνειδητοποιημένων πολιτών γιατί έτσι είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πρόκληση της εποχής μας.