Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ - ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

    Με το χορευτικό της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης να ξεκινά τιμητικά
πρώτο την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 23, 24 και 25 Αυγούστου στη Σκόπελο το 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με συμμετοχή είκοσι συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα.

    Το φεστιβάλ που η διοργανώτρια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σκοπέλου ΠΛΕΓΜΑ φιλοδοξεί να κάνει θεσμό, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Σκοπελίτη χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου, του οποίου εκπρόσωπος της οικογένειας συνόδευε την αποστολή της Ε.Π.Μ. Κατερίνης ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του Πιερικού συλλόγου στις τέχνες και το πολιτισμό.

    Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 17 σύλλογοι από την Ελληνική επικράτεια και 3 από την Σκόπελο, με τους χορευτές και συνοδούς να ξεπερνούν τους εξακόσιους. Απέδωσαν χορούς και τραγούδια από την ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα και από τις αλησμόνητες πατρίδες, στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Σκοπέλου, με το ενθουσιασμένο τοπικό κοινό και τους τουρίστες να καταχειροκροτούν τους χορευτές και μουσικούς.

    Το χορευτικό της Ε.Π.Μ. Κατερίνης παρουσίασε χορούς της Δυτικής Θράκης αποσπώντας το θερμότατο χειροκρότημα των θεατών αλλά και τα ευμενή σχόλια των διοργανωτών, οι οποίοι σε δηλώσεις τους επισήμαναν τα οφέλη και τις γνώσεις που θα εισπράξουν οι τοπικοί σύλλογοι από την παρουσία έμπειρων και καταξιωμένων συγκροτημάτων.

    Με την είσοδο στη σκηνή των χορευτών, ο έφορος χορευτικού της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Παναγιώτης Σάββας απευθυνόμενος στο κοινό στη σύντομη αναφορά του τόνισε: «Φέτος η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης συμπλήρωσε εξήντα χρόνια δημιουργικής προσφοράς σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού. Τη σημαδιακή και σημαντική τούτη χρονιά δεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνυπάρξουμε και να συνεορτάσουμε μαζί σας εδώ στην πανέμορφη Σκόπελο, στο συναπάντημα της Ελλαδικής παράδοσης. Έξη δεκαετίες ο σύλλογος μας ανταποκρίθηκε στις παγκόσμιες προσκλήσεις περιδιαβαίνοντας κάθε γωνιά της υφηλίου, παρουσιάζοντας όλο το φάσμα του λαογραφικού ορίζοντα. Τιμώντας τη μνήμη του Διαμαντή Παλαιολόγου με τον οποίο συνεργασθήκαμε και συμπορευθήκαμε για πολλά χρόνια εύχομαι κάθε δυνατή επιτυχία στις πρωτοβουλίες σας, δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Γιατί όπως ορθά αναφέρει ο Σιμωνίδης ο Κείος, ο χορός είναι η σιωπηλή ποίηση. Σας ευχαριστώ».

    Η Ε.Π.Μ. Κατερίνης εμφανίσθηκε με ένδεκα χορευτές (άνδρες-γυναίκες), τους: Γεώργιο Δημόπουλο, Ευάγγελο Γκούτζα, Δημήτριο Πανανό, Παύλο Παπαχρήστο, Παναγιώτη Σάββα, Βικτωρία Ρούσσου, Χρυσούλα Κατσάρα, Πόπη Κατσάρα, Ασπασία Κασταμπουλίδου, Δέσποινα Πανανού και Ιωάννα Γρηγοριάδου.

    Οι διοργανωτές με την αποχώρηση της αποστολής του χορευτικού της Ε.Π.Μ. Κατερίνης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και απηύθυναν ανάλογο μήνυμα στον πρόεδρο της Εστίας Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την τιμητική συμμετοχή στο 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Σκοπέλου.

    Επόμενη συμμετοχή του χορευτικού στις εκδηλώσεις παράδοσης στις 5 Σεπτεμβρίου στη Σκοτούσσα Σερρών.