Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Οι δύο όψεις του ... πέσος

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Υπάρχει μια βασική ομοιότητα μεταξύ της Αργεντινής και της Ελλάδας και αυτή δεν είναι οι χρηματοπιστωτικές δυσκολίες τους. Και οι δύο χώρες, λόγω
διαφορετικών χαρακτηριστικών, έχουν αναχθεί σε περιπτώσεις αναφοράς για τη διεθνή πολιτική αντιπαράθεση και τους ενδοκεφαλαιακούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι, προς το παρόν, παραμένουν σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής σύγκρουσης. Ότι συμβεί στην Αργεντινή ή στην Ελλάδα σηματοδοτεί εξελίξεις, αναδεικνύει προοπτικές, είτε από την προοδευτική πλευρά, είτε από αυτήν της συντήρησης και της συστημικής αντίδρασης.

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες του πως η κατ' επιλογή άρνηση συμμόρφωσης ενός κυρίαρχου κράτους με τις καθ’  όλα προκλητικές και δικαιακά αστήριχτες αποφάσεις ενός δικαστηρίου των ΗΠΑ, αξιοποιείται από τους εκφραστές των διεθνών fund και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους συμμάχων. Με ένα ντελίριο παράφρασης και παραπληροφόρησης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.
Βεβαίως, σε αυτήν την καμπάνια πρωτοστατεί η εθελόδουλη ελληνική κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα τιμώντα το "μισθό" τους, κεντρικά ΜΜΕ. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτε διαφορετικό από αυτούς που τόλμησαν να αξιοποιήσουν μικροπολιτικά ακόμη και την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ξεπερνώντας με αξιομνημόνευτη ευκολία τις όποιες (υποτιθέμενες) εθνικές ευαισθησίες τους.
"Είδατε λοιπόν τι συνέβη στην Αργεντινή; Είδατε τι παθαίνουν όσοι αντιστρέφονται του ενός και μόνου ορθολογισμού, όσοι δεν υποτάσσονται στον απόλυτο κυνισμό των τεχνοκρατών; Χρεοκόπησε για δεύτερη φορά!"

Οποία απάτη. Όχι κύριοι, η Αργεντινή δεν χρεοκόπησε.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής έκανε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτονόητο: αρνήθηκε να αποδεχθεί μια απόφαση ενός εθνικού δικαστηρίου που προσβάλλει κατάφωρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσει τα άνομα συμφέροντα των διεθνών καταχραστών.
Επιδιώκοντας να συμβάλει στην εναλλακτική, σωστή πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας, η Σοσιαλιστική Προοπτική παραθέτει στην ιστοσελίδα της κείμενο εργασίας του Κέντρου Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών για την Ανάπτυξη της Αργεντινής (CEFIDAR) (βλέπε:http://sosialistiki-prooptiki.gr/2014-08-03-17-50-39, “TheLawsuit against Argentina and the Challenge they pose to theWorld Economy"), όπου αναπτύσσεται το περιεχόμενο της εν λόγω αγωγής και τα νομικά επιχειρήματα της Αργεντινής, καθώς και οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία που απορρέουν από αυτήν την εξέλιξη. Το εν λόγω κείμενο που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2014, μεταφράστηκε από τους ιθύνοντες του Κέντρου στα αγγλικά και μας κοινοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στο πλαίσιο μια διεθνούς καμπάνιας που όπως λέει ο Guillermo Wierzba, διευθυντής τουCEFIDAR, "θα συμβάλει σε μια ζωτικής σημασίας συζήτηση σε αυτήν τη στιγμή των σκληρών διαπραγματεύσεων".

Ζητάμε την κατανόηση των πρωταγωνιστών της εγχώριας κυβερνητικής προπαγάνδας. Κατανοούμε πόσο δυσκολεύονται να συμβάλουν σε μια ελάχιστα ισορροπημένη προσέγγιση ζητημάτων τέτοιας σημασίας, άλλωστε οι παχυλοί "μισθοί" έχουν και δύσκολες υποχρεώσεις, και τους καθησυχάζουμε: σύντομα θα απαλλαχθούν από τους πάτρωνές τους, γιατί ο ελληνικός λαός θα φέρει στην εξουσία τις κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα επιβάλλουν τον προοδευτικό πλουραλισμό, αλλά θα ανάγουν την Ελλάδα σε παράδειγμα προς μίμηση, σε παράγοντα υποστήριξης των προοδευτικών διεθνών δυνάμεων.