Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Αλβανικά «παιχνίδια» με τις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
Σοβαρά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία, για τις επιπτώσεις στην επικείμενη προκήρυξη του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων «θαλάσσιων οικοπέδων» στο Ιόνιο, προς έρευνα και
εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, προκαλεί η στάση της αλβανικής κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δυο χωρών.
Η Εισαγγελία των Τιράνων, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος όλων όσοι σχετίζονται με την κατάρτιση της συμφωνίας που υπεγράφη το 2009 από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπάσα.
Η όλη διαδικασία κινήθηκε ύστερα από καταγγελία του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε ο Λουλεζίμ Μπάσα την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς προχώρησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά την παραχώρηση του σχετικού υλικού από το υπουργείο Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα της Αλβανίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι για ποινικά αδικήματα που αφορούν υπογραφή συμφωνιών με ξένα κράτη, με αποτέλεσμα μερική ή ολική εκχώρηση επικράτειας (παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας), η ποινή φυλάκισης είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια.
Η Εισαγγελία Τιράνων πρόκειται να καλέσει τους 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχαν στη σύνταξη της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται, αν η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το όνομα του τότε υπουργού Εξωτερικών Λουλεζίμ Μπάσα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τα ζητήματα, καθώς εκτός των άλλων, διάχυτη είναι και η εντύπωση, ότι η Άγκυρα δεν είναι απολύτως αμέτοχη στην υπόθεση. Άλλωστε είναι σαφές η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξει προηγούμενο στην περιοχή, με συμφωνία οριοθέτησης βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.
Βεβαίως ερώτημα παραμένει, εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεση της όπλα για να αντιδράσει, δεδομένου ότι πρόσφατα, δεν έθεσε κανέναν όρο προκειμένου να δώσει η Ελλάδα την συγκατάθεσή της στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.